Reeën op de bouwplaats – Deel 3

Naast het reewild leven er ook hazen en vogels van velerlei pluimage

Enkele dagen later zijn we weer op de bouwplaats, het lijkt in eerste instantie een lege boel, maar net zoals  de vorige keer, schijn bedriegt… want als we onze ogen nog eens goed de kost geven, ontdekken we op het kale zand een haas, met daar vlakbij een houtduif. En… op veel plekken ligt plastic en ander rondzwervend afval, ja… dat kun je verwachten als er ergens gebouwd wordt, onbewust neemt de wind dat mee vanaf de steigers of opslagplaatsen. Voor de dieren die er nog rondlopen is het natuurlijk niet  erg wenselijk, maar ja… blijkbaar is men zich niet eens bewust van hun aanwezigheid.

Op het kale zand van de bouwplaats zat een haas met een houtduif - Foto: ©Louis Fraanje

Op het kale zand van de bouwplaats zat een haas met een houtduif – Foto: ©Louis Fraanje

Er vlogen meer houtduiven rond...

Er vlogen meer houtduiven rond…

Foto's: ©Louis Fraanje

Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

Mummelman

Als het haas op de lopers komt, vliegt de duif weg en zoekt wat verderop een boomtak uit, om wat uit te rusten. Ik richt de lens weer op ‘Mummelman’, zoals de bijnaam klinkt van het haas. De inmiddels overleden Duitse heidedichter en schrijver Hermann Löns (1866-1914)  schreef er een prachtig boekje over.
Het is altijd weer een prachtig gezicht om hem op zijn gat te zien zitten en dan de oren recht overeind zet. Aan het mummelende bekkie met de lange snorharen, heeft hij z’n bijnaam te danken, en kon hij nu ook nog net als echte Paashaas fungeren met deze feestdagen!

Mummelman het haas, met zijn mummelende bekkie - Foto: ©Louis Fraanje

Mummelman het haas, met zijn mummelende bekkie – Foto: ©Louis Fraanje

Haas en ree

Ondertussen is er aan de overkant een jonge reebok uit de dekking gekomen, die regelrecht op het haas komt aangelopen en heel nieuwsgierig naar dat bruine geval daar in het gras gaat staan kijken.  Maar deze kijkt niet op of om en gaat rustig verder met smullen van het malse gras, behalve als ik een foto wil maken van de beide dieren, dan kijkt hij opeens ietwat verwaand in de lens. En hoe ik ook hoop, dat hij nu een keertje heel even de oren overeind zal zetten, helaas… dat zit er vandaag niet meer in!

De jonge reebok heeft het haas inmiddels ook ontdekt - Foto: ©Louis Fraanje

De jonge reebok heeft het haas inmiddels ook ontdekt – Foto: ©Louis Fraanje

Als de bok in de lens kijkt, komt ook het haas wat omhoog... - Foto: ©Louis Fraanje

Als de bok in de lens kijkt, komt ook het haas wat omhoog… – Foto: ©Louis Fraanje

Een mooi stel

De jonge bok herkent u misschien nog van de vorige ontmoetingen, zijn gewei zit nog in de bast, maar het zal niet lang meer duren of hij zal het gaan vegen.  Zo geniet ik van dit mooie stel in de wei, een mooie bijvangst dus deze haas, iets wat je dan ook maar zo weer plotseling overkomt, geweldig. En… er staat nog meer op stapel deze avond, daarover vertel ik in het volgende deel.

Lees ook:  Reeën op de bouwplaats – Deel 4

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/04/22/reeen-op-de-bouwplaats-deel-3/