Reewild op de bouwplaats – Deel 5

Hoe houden we de schaapjes(reeën) op het droge…

Het is alweer ruim een jaar geleden dat ik over het reewild op de bouwplaats in Veenendaal schreef. Wel heb ik er tussendoor nog een keer de aandacht op gevestigd, met het artikel: Reebok verdrinkt na reddingsactie in Veenendaal . Dat was natuurlijk een drama op zich en mede door de aandacht in de pers en op ons weblog, zijn er aan de zuid-west-kant van de Grift twee opstapjes voor het reewild gemaakt. Dus mochten er reeën vanaf het Gelders Benedeneind in het water terechtkomen, dan kunnen ze daar gebruik van maken om weer op het droge te komen.

Aan de zuid-west kant van de Grift zijn opstapjes gerealiseerd voor het reewild – Foto: ©Fransien Fraanje

Hopelijk helpen de opstapjes, om het reewild van de verdrinkingsdood te redden - Foto's: ©Fransien Fraanje

Hopelijk helpen de opstapjes, om het reewild van de verdrinkingsdood te redden – Foto: ©Fransien Fraanje

Noodmaatregel

Voorlopig dus deze noodmaatregel, als een klein ‘opstapje’ naar de uiteindelijke oplossing van dit grote probleem, want als er niet daadwerkelijk iets mee gedaan wordt, zullen de reeën  gewoon de dood ingejaagd worden.  Dus de verantwoording ligt bij de gemeente Veenendaal, want zij hebben de keuze gemaakt om hier te gaan bouwen, met de wetenschap dat hier reeën en ander wild voorkwam, dus.. helemaal niets doen is absoluut geen optie.

De reeën op het laatste overgebleven stuk land - Foto's: ©Louis Fraanje

De reeën op het laatste overgebleven stuk land – Foto: ©Louis Fraanje

Een 'ogenschijnlijk' mooie idylle in de natuur - Foto's: ©Louis Fraanje

Een ‘ogenschijnlijk’ mooie idylle in de natuur – Foto: ©Louis Fraanje

Het reewild is zich onbewust van de oprukkende bebouwing - Foto's: ©Louis Fraanje

Het reewild is zich onbewust van de oprukkende bebouwing – Foto: ©Louis Fraanje

Verantwoordelijk

Ondertussen breidt de woonwijk zich steeds verder uit en krimpt het leefgebied van het reewild steeds verder in, ze hebben momenteel nog een stuk dat niet veel groter is dan twee voetbalvelden. Maar voor hoelang… want de bebouwing rukt steeds verder op?

Al met al blijft het een moeilijk verhaal, aan de ene kant de bewoners in de nieuwe woonwijk en aan de andere kant het ingekrompen leefgebied van de reeën, de laatste zullen uiteindelijk – letterlijk en figuurlijk – het veld moeten ruimen. Misschien een onoverkomelijk iets in deze ontstane situatie, maar dit zal dan wel op een nette en diervriendelijke manier opgelost moeten worden en wel zo snel mogelijk. Dus gemeente Veenendaal… neem je verantwoording!

Wordt vervolgd…

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/05/14/reewild-op-de-bouwplaats-deel-5/