Naar buiten in het Rauwe Veld – Deel 47

Jonge reebok daagt een oudere uit om te vechten

Nadat ik de laatste keer in het Rauwe Veld was en daar de 6-ender bok een beetje aan het stoeien was met een jonge bok, ben ik maar weer eens aan gaan zitten, met de hoop dat ze zich weer zouden laten zien. Eigenlijk was ik misschien wel wat aan de vroege kant, maar dat hinderde niet want de late middagzon gaf een prachtig ‘strijklicht’ over het veld.  En daarnaast is het heerlijk om zo in je eentje, vanuit een schuilhutje te koekeloeren of er wild uit de dekking komt.

De bok in het laatste zonlicht - Foto: ©Louis Fraanje

De reebok in het laatste zonlicht – Foto: ©Louis Fraanje

Lang wachten

Als er dan na zo’n anderhalf uur wachten ineens een mooie bok op het ‘natuurtoneel’ verschijnt, stijgt de adrenaline en ben je het lange wachten totaal vergeten. Een prachtig gezicht om hem daar zo te zien staan in het lage zonlicht. Maar… het duurt niet lang of ik zie een jonge bok uit de dekking komen en even later nog eentje, de tweeling die ik eerder gezien heb. De 6-ender kijkt heel even op en schenkt er verder geen aandacht aan.

Er komt een jonge reebok uit de dekking - Foto: ©Louis Fraanje

Er komt een jonge reebok uit de dekking – Foto: ©Louis Fraanje

En... even later nog eentje er achteraan - Foto: ©Louis Fraanje

En… even later nog eentje er achteraan – Foto: ©Louis Fraanje

De jonge reebok maakt een omtrekkende beweging naar links - Foto: ©Louis Fraanje

De jonge reebok maakt een omtrekkende beweging naar links – Foto: ©Louis Fraanje

Het gevecht

Terwijl de ene jonge reebok bijna net zo snel weer verdwenen is, als dat hij gekomen was, komt de andere met sprongen aan de linkerkant weer in de richting van de 6-ender. Onverschrokken als hij is, stapt hij heel brutaal op zijn oudere soortgenoot af.  Vol spanning wacht ik wat er gaat gebeuren, want dit is natuurlijk wel heel apart, jong tegen oud en allebei nog in de bast met hun gewei. En… ja hoor, als de jonge bok vlakbij is gaan de koppen naar beneden en breekt het gevecht los en rammen ze met geweld op elkaar in.

Onverschrokken loopt de jonge bok op zijn oudere rivaal af - Foto: ©Louis Fraanje

Onverschrokken loopt de jonge bok op zijn oudere rivaal af – Foto: ©Louis Fraanje

Dan breekt het gevecht los en rammen ze op elkaar in - Foto: ©Louis Fraanje

Dan breekt het gevecht los en rammen ze op elkaar in – Foto: ©Louis Fraanje

Niet loslaten en gewoon doorvechten...

Niet loslaten en gewoon doorvechten…

Foto's: ©Louis Fraanje

Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

Tenslotte

Natuurlijk hebben wij in het verleden wel reebokken met elkaar zien vechten en ook wel met hun bastgewei, maar dat een jonge bok een oudere uitdaagt, nee… dat is – voor zover ik mij kan herinneren – nog niet eerder gebeurd. Het gaat er ook zeker niet zo erg zachtzinnig aan toe en beiden weten niet van ophouden, ze draaien rondjes om elkaar heen. En af en toe gaat de oude bok zelfs op de grond zitten, om vanuit die lage positie nog meer kracht te zetten, tjonge wat een spektakel, ik geniet met volle teugen. Zoiets zul je bij de edelherten niet gauw zien, die vechten absoluut niet met hun bastgewei, veel te gevoelig, daarom gaan ze op hun achterpoten staan en gebruiken ze hun voorpoten om te vechten.

Plotseling bedenk ik mij, dat het misschien ook wel aardig is om dit op film vast te leggen en voeg meteen maar de daad bij het woord! (Zie hieronder!) 

Lees ook: Naar buiten in het Rauwe Veld – Deel 48

_______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/03/19/naar-buiten-in-het-rauwe-veld-deel-47/