Bloeiende bomen, lekker eten en kabaal-makende vogels!

Oude foto’s met herinneringen en een straat vol bloesem…  

Afgelopen zaterdagmiddag waren wij op familiebezoek bij Gert Jan en Anneke Viets in Barneveld, omdat Gert Jan wat oude foto’s had opgezocht, van zijn ouderlijk huis en de smederij.  Als jochie kwam Louis er nog weleens zoals hij in het verhaal over zijn kindertijd op de Veluwe vertelde. Reuze gezellig, om zo bij het bekijken van deze oude foto’s, herinneringen aan vroeger op te halen, dan vliegt de tijd.
Nadat we afscheid genomen hadden en weer wegreden, keken wij de Verlooplaan in richting Station Barneveld Centrum en viel ons oog op de mooie rose bloeiende Kerspruim/Sierkers. Een prachtig gezicht!

De prachtige rose bloemetjes van de bloeiende Kerspruim aan de Verlooplaan - Foto: © Louis Fraanje

De prachtige rose bloemetjes van de bloeiende en sierlijke Kerspruim aan de Verlooplaan – Foto: © Louis Fraanje

Natuur-weetjes

Kerspruim/( Prunus cerasifera ‘Nigra’) is een opvallende boom met een ovale tot ronde, vrij dichte kroon die vaak iets bochtig groeit. De hoogte is circa 6 – 8 m. De glanzende schors is donkerbruin tot paarsbruin. Jonge twijgen zijn donkerrood. Het blad is ovaal tot eirond en circa 8 cm groot. Het is donker roodbruin en blijft tot in de late herfst op kleur. Zeer rijk bloeiend met roze enkelvoudige bloemen. Deze zijn circa 2,5 cm in doorsnede en verschijnen vanaf eind maart en in april, iets voor of gelijk met het uitlopen van het blad. Ze worden zelden gevolgd door donkerrode, 2 – 3 cm grote vruchten. Voor park en tuin. Op open bermen wordt de boom toegepast als laan- en straatboom, verlangt vruchtbare en vochthoudende grond. Met dank aan Jan van den Berg

Natuurvrienden Florus, Jannie, Fransien en Louis aan de ronde eettafel - Foto: ©Restaurant De Goudreinet

Natuurvrienden Florus, Jannie, Fransien en Louis aan de ronde eettafel – Foto: ©Restaurant De Goudreinet

Heerlijk en gezellig

Deze zaterdag zijn we later in de middag lekker gaan eten bij Restaurant De Goudreinet in Barneveld/Terschuur, samen met onze natuurvrienden Florus en Jannie van den Berg, waarmee wij al vele jaren de natuur intrekken. De afspraak stond al even op de agenda, maar door alle drukte en omstandigheden, werd het steeds weer uitgesteld. Maar vandaag was het dan eindelijk zover en hebben we echt heerlijk gegeten en gezellig bijgekletst,  zeker voor herhaling vatbaar!

De enorme roekenkolonie bij Restaurant De Goudreinet in Barneveld/Terschuur - Foto: © Louis Fraanje

De enorme roekenkolonie bij Restaurant De Goudreinet in Barneveld/Terschuur – Foto: © Louis Fraanje

Veel kabaal

Bij het wegrijden vanaf de parkeerplaats, zagen en hoorden wij de enorme aantallen roeken die daar al vele jaren nestelen.  Tjonge wat kunnen die vogels een kabaal maken zeg, niet te geloven, vooral nu in deze voorjaarsperiode kun je overal in het land bewoonde roekenkolonies tegenkomen.  Maar als straks de bomen weer in het blad komen, dan worden de roekenkolonies aan het zicht onttrokken. Roeken zijn intelligente dieren, maar ook echte kabaalmakers en…  ze vertonen een typisch kuddegedrag.

Lees ook: Witjassen, zwartrokken en…

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/03/18/bloeiende-bomen-lekker-eten-en-kabaal-makende-vogels/