2018 – Samen over de drempel – 2019

Maandag – 31 december – 2018 om 12.00 uur

Een jaar ging voorbij…

Een zeer bewogen jaar mag ik wel zeggen, een jaar waarin veel is gebeurd, heel veel mooie dingen maar uiteraard ook minder mooie, daar ontkom je blijkbaar niet aan.

Onverwachte  ontmoetingen

Gelukkig voeren de mooie dingen de ‘boventoon’ zoals de vele onverwachte ontmoetingen met het wild en de vogels en wonderschone taferelen in de natuur, waarbij de kleurrijke zonsopkomsten- en ondergangen ons hart beroerden. Die eeuwige kringloop van de zon aan de hemel, roept steeds weer de verwondering op!

Kleurrijk schouwspel

Ik heb het al vaker genoemd, maar ik blijf het toch steeds weer zeggen,  dat ik ‘wild’ ben van mooie luchten, vooral als ‘s morgens vroeg de zon op komt en dan als een levensgrote waaier de omringende wolken in vuur en vlam zet. En ook als ‘s avonds het tegenovergestelde plaatsvind aan de andere kant van de Veluwe, dan wordt ik diep geraakt door dit kleurrijke schouwspel, daar krijg je echt nooit genoeg van!

Zonsondergang Veluwe Foto ©Louis Fraanje

Een schitterende zonsondergang op de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Dieptepunt

Het grootste dieptepunt van 2018, is wel het verdwijnen van de prachtige Veensteeg in het Binnenveld met zijn enorme populieren, die ik de bijnaam ‘Groene Kathedraal’ had gegeven, een eretitel die hij dubbel en dwars verdiende. Ronkende motorzagen maakten rigoureus een einde aan één der mooiste pareltjes van Nederland.

Louis bij de laatste stapel boomstammen van de enorme populieren in de Veensteeg – Foto: ©Fransien Fraanje

Veensteeg is verleden tijd

De eens zo machtige “Veensteeg” met zijn reusachtige populieren, die jarenlang het gezicht bepaalden van het Binnenveld, zijn allemaal stuk voor stuk tegen de vlakte gegaan. Deze legendarische “Groene Kathedraal” is ‘helaas’ verleden tijd! Lees meer >>

Alle betrokkenen dinsdag 30 oktober 2018 bij de Jac. Gazenbeekboom, precies op de 124ste geboortedag van wijlen Jac Gazenbeek. ,,Ik denk dat hij het mooi had gevonden – , aldus Louis Fraanje – Foto: ©Freek Wolff

Onzekerheid en uitdaging

Zoals ieder jaar waren er in ook 2018 hoogtepunten, maar ook verdrietige gebeurtenissen,  van de onthulling Jac. Gazenbeek-Boom in Lunteren tot aan het overlijden van mijn vriend Jaap van den Heuvel. Allemaal gebeurtenissen en dingen om op de drempel naar het nieuwe jaar, eens bij stil te staan en te gedenken, veel van al deze dingen vormen ons bestaan in een opgejaagde en onzekere tijd.

Maar… tegelijkertijd is het ook een uitdaging voor 2019, want de tijd staat niet stil en de wereld draait door en wij zullen er samen – bij gezondheid – weer het beste van proberen te maken! Samen over de drempel…

digitale klok 1200 uur

De tijd staat niet stil… en de wereld draait door…

De tijd…

Een bekende uitspraak, die je bijna overal op toe kunt passen is: “De tijd zal het leren!” En mijn ouders zeiden altijd: “Kijk ‘t maar eens achteraan”.  Och, zo denk je weleens terug aan dit soort dingen, aan het einde van een bewogen jaar dat – als het ware – voorbij gevlogen is.  Mooie ontmoetingen met allerlei soorten mensen, familie, vrienden en kennissen van velerlei pluimage, een geweldige en vaak leerzame ervaring, waardoor je als mens ‘gepokt en gemazeld’ wordt.

Bewakers van de toekomst…

En vooral ook de omgang met de jongere generatie, spreekt mij heel erg aan, want deze kinderen zijn de bewakers van hun eigen en onze toekomst. Het is daarom dan ook zo ontzettend belangrijk, om hen te vertellen hoe hun voorouders leefden, want… al het nieuwe heeft geen ‘bestaansrecht’, als wij het oude zomaar vergeten!

Louis vertelt verhalen over onze voorouders bij een grafheuvel – Foto: ©Annette A. Hoogwerf

Interessante verhalen over onze voorouders bij een grafheuvel op de Veluwe – Foto: ©Annette A. Hoogwerf

Kringloopgedachte

Belangrijkste boodschap voor het nieuwe jaar is, respect voor elkaar, voor natuur en milieu en voor de samenleving. Mede ook daarom haal ik hier nog even de ‘kringloopgedachte’ van Leffert Oldenkamp aan, want als iedereen maar blijft gaan voor goedkoop, actie, korting en lekker blijft bunkeren, dan ben je zeker niet een milieubewuste consument!

Tekst en zonsondergang - Foto: ©Louis Fraanje

De eeuwige kringloop van de zon aan de hemel – Foto: ©Louis Fraanje

Jeugd en toekomst

Het zal dus nog een hele toer worden om mensen te veranderen, maar… we mogen de moed niet opgeven. En daarom is het heel zinvol, om kinderen alvast op jonge leeftijd aan het denken te zetten, want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Dus er is nog werk genoeg aan de (kringloop)winkel!

Wij wensen iedereen een heel gelukkig en gezond 2019 toe!

______________________________________________________________________________________________________________________

Geheugensteuntje!

1 januari 2019 wordt de bioscoopfilm WILD uitgezonden op NPO 1 om 20.25 uur.
De serie 3 afleveringen WiLD pas in het voorjaar van 2019. , ,

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/12/31/2018-samen-over-de-drempel-2019/