Onthulling Jac. Gazenbeek-Boom in Lunteren – Deel 1

Boomfeest, ter ere van Jac. Gazenbeek…

Op dinsdag 30 oktober is het dan zover, de Jac. Gazenbeek-Boom wordt officieel onthuld. – ‘s Middags om half vijf wordt door de Edese wethouder Lex Hoefsloot en voorzitter Louis Fraanje van de Jac. Gazenbeekstichting een gedenkplaatje op de boom bevestigd.

Er was aardig wat belangstelling voor de onthulling van de Jac. Gazenbeek-Boom – Foto: ©Jan van Uffelen

Veelzijdig

Op het betreffende plaatje staat: “Ter ere van Lunteraan Jac. Gazenbeek (1894-1975), Schrijver-Dichter-Journalist-Fotograaf-Veluwekenner-Folkorist-Schilder-Houtsnijder”. Voorgaande regels geven eigenlijk al heel duidelijk aan, hoe veelzijdig Jac. Gazenbeek tijdens zijn werkzame leven is geweest.
Precies op de 124e geboortedag van Jac. Gazenbeek wordt zijn boom onthuld!

Wethouder Lex Hoefsloot en Louis Fraanje tijdens de onthulling van de Jac. Gazenbeek-Boom – Foto: ©Fransien Fraanje

Onthulling kunstwerk

Voorzitter Fraanje bedankte namens de Jac. Gazenbeekstichting, als eerste natuurlijk woodcarver Harm Veeneman uit Hummelo die van deze boom een waar kunstwerk heeft gemaakt, echt geweldig. Daarna  de gemeente Ede, bij monde van Wijktoezichthouder Buitendorpen-gemeente Ede de heer Wim Schaafsma (die zelf helaas niet aanwezig kon zijn) voor het garant stellen van de helft van het totale bedrag van 4.500,00 euro,  wat nodig was om dit kunstwerk te realiseren.

Samen met wethouder Hoefsloot wordt het gedenkplaatje bevestigd – Foto: ©Fransien Fraanje

EdeDoet

Ook bedankte hij, Bouwbedrijf Henk van den Brandhof uit Otterlo voor het gebruik van de steiger en hoogwerker. Bertus en Riet van Dijk voor hun ondersteunende diensten bij de uitvoering van dit project. De Vereniging ’65plus’ van George en Thérèse de Haan, met hun bijdrage en vele ondersteunende diensten ten behoeve van de Jac. Gazenbeek-Boom. En verder alle inwoners van de Gemeente Ede die bijgedragen hebben met de EdeDoet waardebonnen en anderszins.

V.l.n.r. Riet van Dijk, Lex Hoefsloot, George de Haan (midden met schroevendraaier), Louis Fraanje en Harm Veeneman bij het indraaien van de laatste schroef van het gedenkplaatje – Foto: ©Fransien Fraanje

Tenslotte…

Als laatste in de rij noemde Fraanje apart nog even, de naam van mevrouw  Ellen Out, fractievoorzitter van GroenLinks. Zij tipte George de Haan ooit (met succes) om de Edese GroenLinks wethouder Lex Hoefsloot voor dit project te interesseren.

Wethouder Lex Hoefsloot tijdens zijn toespraak in Lunteren – Foto: ©Jan van Uffelen

Hapje en drankje

Na het officiële gedeelte werd in het Meestershuis, onder het genot van een hapje en een drankje, door de buurtbewoners en belangstellenden, geklonken op het mooie natuurlijke ‘kunstwerk’ aan de Jac. Gazenbeeklaan in Lunteren.
Met dank aan de beheerders (familie Van den Berg)  van het Meestershuis voor de gastvrije ontvangst en de verzorging van de inwendige mens. En aan Jan van Uffelen voor het fotografische werk!

Lees ook: Onthulling Jac. Gazenbeek-Boom in beeld – Deel 2

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje van Fransien Fraanje:

Meer info: Jac. Gazenbeek-Boom in Lunteren krijgt gestalte!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/10/31/onthulling-jac-gazenbeek-boom-in-lunteren/