Jac. Gazenbeek-Boom in Lunteren krijgt gestalte!

Een ‘stormachtig’ begin van een unieke actie om behoudt van een boom…

Tijdens de donateursavond van de Jac. Gazenbeekstichting (op donderdag 4 oktober j.l.) toonde George de Haan vier foto’s die iets vertelden over de lopende “De DorpenDoet-actie” voor de oprichting van een unieke “Jac.Gazenbeek-Boom”, achter het Westhoffhuis in Lunteren.
Dit project werd mogelijk na de storm van 18 januari jl, eerder dit jaar. Een monumentale Esdoorn bleek toen zo aangetast door rot en schimmel, dat een grote tak door de sterke wind werd afgescheurd en pardoes op twee geparkeerde auto’s stortte.

Een de afgebroken boomtak kwam bovenop twee geparkeerde auto’s terecht – Foto: ©George de Haan

Enorme boomstronk

Aanvankelijk werd niet toegestaan om deze Esdoorn in z’n geheel op te opruimen, want op circa 7 meter hoogte bleek een nest van een specht te zitten. Nadat was gebleken dat dit nest permanent was verlaten, kon het rooien van deze enorme boomstronk alsnog plaatsvinden. Intussen had de vlakbij wonende Bertus van Dijk de gemeente gevraagd of hij (samen met George de Haan) deze stronk mocht adopteren om er een monument ter ere van Jac. Gazenbeek van te maken.

De Jac. Gazenbeek-Boom staat in de steigers – Foto: ©Louis Fraanje

Werkgroep

Omdat dit op de Jac. Gazenbeeklaan was, leek het de werkgroep leuk om iets te realiseren ter herinnering aan Jac. Gazenbeek(1894-1975).  Daarom is ook de voorzitter van de Jac. Gazenbeekstichting Louis Fraanje gevraagd in deze werkgroep plaats te nemen. De werkgroep was het al heel snel eens dat dit een uil moest worden die een boek aan het lezen is. Dit komt overeen met de inmiddels overleden schrijver en natuurvriend Jac. Gazenbeek, die veel boeken heeft geschreven over de Veluwe en in Lunteren woonde!

Harm Veeneman is druk bezig om er iets moois van te maken – Foto: ©George de Haan

EdeDoet actie

Mede door bemiddeling van Wijktoezichthouder Buitendorpen-gemeente Ede, Wim Schaafsma, werd dit verzoek bijna onmiddellijk door de Edese wethouder Lex Hoefsloot positief opgevat. Ten eerste om dit plan uitgevoerd te krijgen en ten tweede door dit plan voor de helft te financieren. Aan de initiatiefnemers de opdracht de andere helft met behulp van EdeDoet-Cheques bij elkaar te sprokkelen. Mede door een donatie vanuit de Jac. Gazenbeekstichting werd deze vorm van financiering algauw een succes. Hoewel al het benodigde geld nog niet binnen was, is de gecontracteerde boomzaagkunstenaar (Harm Veeneman uit Hummelo) op maandag 1 oktober al met z’n werk begonnen.

Natuurlijk mogen we Henk van den Brandhof uit Otterlo niet vergeten te noemen, want die heeft belangeloos een dubbele steiger,  plus een hoogwerker beschikbaar gesteld. Ten eerste om de boom op lengte te maken en ten tweede om te bewerken. Waarvoor onze welgemeende dank!

De uil met het boek boven in de boom…

… aan de achterzijde – Foto’s: ©George de Haan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onthulling

De werkgroep heeft het plan opgevat, om op dinsdag 30 oktober (de geboortedatum van Jac. Gazenbeek) deze unieke boom te onthullen!

Het gedenkplaatje dat op de boom geplaatst zal worden.

Tekst en foto’s: George de Haan

*********************************************************************************************************************

Oproep!

Sponsors/donateurs kunnen een willekeurig bedrag aan dit project schenken via een iDeal-overboeking op https://www.ededoet.nl/activityDetails.php?id=894 Bezitters van een WaardeCheque kunnen de waarde van 7,50 euro ook op dezelfde site aan dit project doneren.
Burgers die niet in staat zijn dit met een computer te doen kunnen hun papieren WaardeCheque schenken aan Bertus van Dijk, Jac. Gazenbeeklaan 1 (tegenover de boomstronk op het Gazenbeekpleintje).
Leden van dit tijdelijke Comité:

– Louis Fraanje, voorzitter Jac. Gazenbeekstichting
– Bertus en Riet van Dijk (namens de buurtbewoners Gazenbeekpleintje)
– Wim Schaafsma, namens de Gemeente Ede

Voor meer informatie: www.dedorpendoet.nl

Maak account | log in | zoek op Gazenbeek bij de rubriek “Initiatieven” | open | doneer | iDeal

Meer info: Jac. GazenbeekBoom in Lunteren!

______________________________________________________________________________________________________________________

Lees ook:  Onthulling Jac. Gazenbeek-Boom in Lunteren – Deel 1

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/10/11/jac-gazenbeek-boom-in-lunteren-krijgt-gestalte/