Jac. Gazenbeek-Boom en Harm Veeneman

Woodcarving : Jac.Gazenbeek-Boom

Even voorstellen:
Ik ben Harm Veeneman uit Hummelo getrouwd met Ria en we hebben 3 kinderen.
Op ons recreatie bedrijf De Klevenhorst, ben ik sinds enige jaren ook actief met woodcarving.
Wat is begonnen als een fantastische hobby, is inmiddels uitgegroeid tot een tweede bedrijfstak.

De uil leest een boek – Foto: ©Louis Fraanje

Verrassing

Het was voor mij een complete verrassing, toen ik enige tijd geleden werd benaderd door George Haan uit Lunteren, om een boom te bewerken zoals ik die ook thuis had staan.
Hij was namelijk afgelopen zomer op ons bedrijf geweest, tijdens het verjaardagsfeest van zijn schoonzoon,

Een uil

Na enige aarzeling en aandringen van George, toch besloten om in Lunteren te komen kijken wat ik van die boom zou kunnen maken.

Er volgde een intensief overleg met het inmiddels opgerichte comité, daarin werd  besloten om de boom te bewerken zoals nu te zien is. Bovenin moest een uil komen, die een boek aan het lezen is, om daarmee het gedachtegoed ‘natuur & cultuur’ van Jac. Gazenbeek uit te beelden.

Woodcarver Harm Veeneman aan het werk bij de Jac. Gazenbeek-Boom, met rechts Bertus van Dijk – Foto: ©Louis Fraanje

Een woord van dank

Ik wil dan ook graag van de gelegenheid gebruik maken om de comité leden zijnde Bertus van Dijk, zijn vrouw Riet, George Haan, Wim Schaafsma namens Gemeente Ede, en Louis Fraanje, voorzitter van de Jac. Gazenbeekstichting te bedanken voor het in mij gestelde vertrouwen om dit project uit te voeren. En natuurlijk Henk van den Brandhof uit Otterlo, voor het beschikbaar stellen van een dubbele steiger,  plus een hoogwerker.

De schrijver Jac. Gazenbeek (1894-1975) – Foto: ©Bert Andrée/JGS

Jac. Gazenbeek

Voordat ik aan het project begon heb ik mij ingelezen in de persoon Jac. Gazenbeek. Hierdoor begon de boom voor mij te leven en kreeg ik een idee hoe het er uit zou kunnen gaan zien. Zodoende kon ik een voorstel doen aan het comité.

Tijdens de werkzaamheden was het erg plezierig dat er veel positieve reacties waren op het steeds beter zichtbaar worden van het resultaat. Uiteindelijk heb ik zo’n 90 uur aan dit project gewerkt.

Positieve bijdrage

Ik hoop dat de Jac. Gazenbeek-Boom een positieve bijdrage zal leveren op het in standhouden van de Jac. Gazenbeekstichting die veel educatieve bijeenkomsten organiseren over de wetenswaardigheden van de natuur en de Veluwe in het bijzonder.

Tot slot wil ik iedereen bedanken die door middel van ‘EdeDoet-bonnen’ hebben bijgedragen aan het tot stand komen van dit project. Mensen uit de Gemeente Ede en Lunteren in het bijzonder, bedankt.

Door: Harm Veeneman uit Hummelo

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/10/31/jac-gazenbeek-boom-en-harm-veeneman/