Opvallende herten tussen de bomen op de Hoge Veluwe

De 16-ender – Foto: ©Louis Fraanje

Mooie geweidragers op het Zwarte Veld…

Op donderdag 27 december jl. waren Fransien en ik er nog even op uit getrokken, het grauw/grijzige weer lokte nou niet direct iedereen naar buiten, maar voor ons maakt het niet zo heel veel verschil.  En er is altijd wel wat te beleven in de natuur en zeker in het Nationale Park De Hoge Veluwe.

Enorme middentakken

Eigenlijk waren we precies op tijd bij het Zwarte Veld, want daar zagen we – tussen de bomen door enkele herten (geweidragers) op de wildweide – die er naast ligt – aan het grazen.
Rechts stond een 14-ender, een beetje dromerig in het rond te kijken, maar links van hem stond een nog mooier hert, een 16-ender met enorme middentakken in zijn gewei. Toen we hem nog eens beter in de kijker hadden bleek het – zonder overdrijving – echt een kanjer van een hert.

De twee mooie geweidragers die we het eerst zagen – Foto: ©Louis Fraanje

Eindelijk keek hij een keer in onze richting – Foto: ©Louis Fraanje

Een prachtige 16-ender met enorme middentakken…

…wat een kanjer – Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

Ineens keek hij in de richting van het bos… – Foto: ©Louis Fraanje

De druiptak

Een schitterend hert, waar we allebei echt van onder de indruk waren en zeker van zijn gewei, waarvan de middentakken meteen opvielen door hun enorme lengte.  Zo’n hert kun je uren naar blijven kijken, maar die tijd gunde hij ons niet, want plotseling keek hij naar rechts en wij natuurlijk ook,  daar zagen we een oude bekende, het hert met de ‘druiptak’ dat wil zeggen dat hij een oogtak heeft die omlaag wijst, in plaats van naar boven.

Tussen de bomen door zagen we het hert met de druiptak – Foto: ©Louis Fraanje

Jong hert

Terwijl de 16-ender de andere kant op liep, hielden wij het hert met de druiptak eens even in de gaten. En terwijl wij hem een tijdje in de lens hadden,  kwam er van rechts een jong hert aanwandelen, een 8-ender die heel nieuwsgierig eens poolshoogte kwam nemen. Nu kwam ook de ‘druiptak’ in de benen en zo stonden ze even later gebroederlijk bij elkaar onze kant op te kijken. En zo staan we een tijdje ‘oog in oog’ met het tweetal en vragen wij ons af; wie kijkt nou naar wie?

De ‘druiptak’ in gezelschap van een jonge 8-ender – Foto: ©Louis Fraanje

Zo staan we een tijdje ‘oog in oog’ met het tweetal – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte…

Eigenlijk best een mooie afsluiter van deze miezerige dag, want het blijft gewoon een schitterend gezicht om de koning van het Veluwse woud, zo statig tussen de groen bemoste bomen te zien staan. En vooral de 16-ender met zijn enorme middentakken, zullen we niet snel vergeten, die staat op ons netvlies gegrift!

Langzaam maar zeker valt de schemering over het bos en moeten we weer huiswaarts, maar in ieder geval met een blij gevoel van binnen, dat kan ik u wel vertellen.

Zo mogen we samen terugkijken op een fantastisch jaar in de Veluwse natuur, met heel veel mooie en onverwachte ontmoetingen, met daarbij de hoop uit te spreken dat 2019 ons ook weer heel veel moois zal brengen. Want… wat zijn we toch bevoordeelt als Veluwenaren met zo’n uitgestrekt natuurgebied als de Veluwe en waarbij het Nationale Park wel één van de uitschieters is!

Vanaf deze plaats alvast iedereen een heel Gelukkig Nieuwjaar toegewenst! 

______________________________________________________________________________________________________________________

Geheugensteuntje!

1 januari 2019 wordt de bioscoopfilm WILD uitgezonden op NPO 1 om 20.25 uur.
De serie 3 afleveringen WiLD pas in het voorjaar van 2019. , ,

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/12/29/herten-tussen-de-bomen-op-de-hoge-veluwe/