Noordwaarts naar Texel – Deel 30

Vogelavonturen op zee en in de duinen

Heeft u ook weleens aan zee gestaan? Wat geeft zoiets toch een heerlijk gevoel en zeker nog meer als het flink stormt,  is dat een indrukwekkend gezicht. Dan rollen de golven onstuimig in de richting van het strand, om vervolgens gebroken te worden in de branding. Het is een indrukwekkend en vooral ook imponerend natuurgebeuren, die majestueuze natuurkracht van de zee met haar golven, kunnen je als mens heel klein maken.

Het strand waar aan de horizon de golven de kustlijn raken - Foto: ©Louis Fraanje

Het strand waar aan de horizon de golven de kustlijn raken – Foto: ©Louis Fraanje

Eiders of eidereenden

Maar… vandaag – maandag 16 april – is de zee rustig, al is er altijd wel het geluid van de branding, enkele meeuwen vliegen laag over het water. Dan… opeens roept Fransien: “Louis, daar boven de golven ‘eiders’, drie stuks!” Als ik de lens in de richting van de zee richt, zie ik ze ook gaan met een supersonische snelheid vliegen ze voorbij.
Er is mij ooit verteld, dat deze eendensoort – in horizontale vlucht – wel zo’n dikke 100 kilometer per uur kan halen. We hebben de ‘eiders’ of ‘eidereenden’  trouwens wel vaker gezien en gehoord hier op de wadden, vooral het mannetje met zijn bekende a… oe… a…oe… hoe… geluid.  Nederland ligt aan de zuidgrens van het broedareaal. De meeste eidereenden broeden in arctische streken.

Met een supersonische snelheid vliegen de 'eiders' voorbij - Foto: ©Louis Fraanje

Met een supersonische snelheid vliegen de ‘eiders’ voorbij – Foto: ©Louis Fraanje

Grote sterns

Voor dat je het goed en wel in de gaten hebt, zijn ze voorbijgevlogen, maar ons oog wordt omhoog getrokken door capriolen van een heel andere vogel. Hoog boven ons vliegen twee grote sterns, met zijn donkere pet en kuif, daarbij een zwarte lange, dunne snavel met gele punt, kun je je niet vergissen. Soms denk je in eerste instantie aan het visdiefje, maar die is iets kleiner en heeft duidelijk een rode snavel. Ook vliegt hij vaak hoger dan andere sterns en tijdens het voedsel zoeken met een naar beneden gerichte snavel en kop.

Hoog boven ons vliegen de zwarte sterns - Foto: ©Louis Fraanje

Hoog boven ons vliegen de grote sterns – Foto: ©Louis Fraanje

Blauwborst en roodborsttapuit

Fransien is het duin in gelopen en even later zie ik haar tussen het helmgras zitten, met de camera in de aanslag, blijkbaar heeft ze beet… Als ik met mijn kijker de omgeving afspeur, zie ik dat ze een blauwborst in het vizier heeft en even later een echtpaar roodborsttapuit, die ook nog aan het baltsen zijn. Een beetje jammer voor haar is wel, dat deze wat verder weg zitten en zij ze met haar kleine telelens niet helemaal super in beeld kan krijgen.  Even goed toch een mooie natuurervaring om de vogeltjes zo bezig te zien.

Boven op het duin zit Fransien met de camera in de aanslag - Foto: ©Louis Fraanje

Boven op het duin zit Fransien met de camera in de aanslag – Foto: ©Louis Fraanje

Bovenop een duindoorn zit de blauwborst te zingen - Foto: ©Fransien Fraanje

Boven in een duindoorn zit de blauwborst te zingen – Foto: ©Fransien Fraanje

Een echtpaartje roodborsttapuit op een duindoorn…

… aan het baltsen – Foto’s: ©Fransien Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

 

Zingende fitis

Als wij later weer samen door de duinen zwerven, horen we het bekende geluid van de fitis, die misschien uiterlijk heel sterk op de tjiftjaf lijkt,  maar de zang van de fitis is onmiskenbaar: een zacht, melancholiek fluitend, aflopend riedeltje. Even later zien we hem zitten, een bruin-groen vogeltje met de bekende lichte streep boven de ogen en snavel. Zo blijven we een ogenblik staan luisteren en genieten, telkens weer verwonderen wij ons over het volume, waarmee deze kleine vogeltjes hun gezang produceren!

Boven op een tak zit de fitis luidkeels te zingen - Foto: ©Fransien Fraanje

Boven op een tak zit de fitis luidkeels te zingen – Foto: ©Fransien Fraanje

Iets verderop zat ook een in de top van een struik - Foto: ©Louis Fraanje

Iets verderop zat er ook een fitis in de top van een struik – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte…

Na dit gratis vogelconcert en al die andere prachtige ervaringen vandaag, keren we huiswaarts naar ons stulpje in De Koog . Ook deze mooie dag op Texel, kan weer met een ‘gouden’ randje worden bijgeschreven in ons natuurdagboek! En… we hopen er morgen opnieuw op uit te trekken, dat leest u in de volgende aflevering!

Lees ook: Noordwaarts naar Texel – Deel 31

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/05/07/noordwaarts-naar-texel-deel-30/