Noordwaarts naar Texel – Deel 31

Deze keer zetten we de bloemetjes buiten, nou ja… 

Vandaag – dinsdag 17 april – gaan we vanaf De Koog door het bos via de Randweg in de richting van Den Hoorn, omdat we halverwege deze route ergens tussen de bomen een heel mooi stukje met bosanemonen en speenkruid weten.

Deze witte en gele bloemetjes, die soms zo weelderig aanwezig kunnen zijn tussen het kale hout in de lente,  zijn voor ons altijd weer een feest om te zien en te fotograferen.

Een kleurig tapijt tussen de kale bomen - Foto: ©Louis Fraanje

Een kleurig tapijt tussen de kale bomen – Foto: ©Louis Fraanje

Het gele speenkruid naast de witte bosananemoon…

… met een beetje lila variant – Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

Lentefeest

We zijn hier wel vaker langs gekomen en ieder jaar verwonderen wij ons erover, dat juist op dit moerassige stukje bos, het wit-gele tapijt van deze wilde bloemetjes ligt. Steeds hebben we het erover, maar nu besluiten wij om er ook maar eens even bij stil te staan.
Als ik via een smal paadje tussen het kale hout door op de groeiplaats aangekomen ben, is het een waar lentefeest. Als het zonnetje er dan ook nog eens een schepje bovenop doet, is het heerlijk toeven hier in het bos.

Het lijkt wel zomer daar tussen de bomen - Foto: ©Fransien Fraanje

Het lijkt wel zomer daar tussen de bomen – Foto: ©Fransien Fraanje

Wonder der natuur

Op de grond tussen het dorre blad, beginnen nu ook de varens zich te ontrollen, wat een wonderlijk natuurverschijnsel is dat toch. Het is voor ons één van de mooiste taferelen in de natuur en daarnaast een bijzonder artistiek schouwspel, op sommige time-lapse filmpjes is dat ook heel mooi te zien. Een onvoorstelbaar mooi wonder der natuur, dat jonge tere groen tussen al dat bruine verdorde blad van vorig jaar.

Tussen het dorre blad, beginnen nu ook de varens zich te ontrollen - Foto: ©Fransien Fraanje

Tussen het dorre blad, beginnen nu ook de varens zich te ontrollen – Foto: ©Fransien Fraanje

Laag standpunt

Als we onze zwerftocht vervolgen, komen we nog een hele mooie plek tegen met speenkruid, gewoon op de bodem van een droge sloot en er staan ook nog enkele narcissen in bloei.  Fransien grijpt gelijk weer naar haar camera, want ook dit moet op de gevoelige plaat vastgelegd worden.  Ze gaat er hier nu echt voor door de knieën, om vanuit een zo laag mogelijk standpunt een mooie overzichtsfoto te maken, prachtig!

De hele bodem is geel van het bloeiende speenkruid - Foto: ©Fransien Fraanje

De hele bodem is geel van het bloeiende speenkruid – Foto: ©Fransien Fraanje

Verwondering

Wie zijn hele leven al in de natuur rondzwerft, blijft zich toch steeds weer verwonderen, over al deze natuurverschijnselen, zowel groot als klein.
Jaren geleden hebben wij er ook eens uitgebreid over geschreven, toen speelde het verhaal over de bosanemoon en het speenkruid zich af op onze eigen Veluwe! Maar… nu we hier op Texel zijn, kunnen we het toch niet laten om hier ook aandacht aan te schenken. Hierna trekken we verder in de richting van Den Hoorn, maar daarover een volgende keer!

Lees ook: Noordwaarts naar Texel – Deel 32

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/05/08/noordwaarts-naar-texel-deel-31/