Hollandse Meesters in Garderen op de Veluwe

Zandsculpturen op de Veluwe

Het Zandsculpturenfestijn 2018 in Garderen is geopend vanaf 13 april t/m 27 oktober. Van maandag t/m zaterdag (niet op zondag). Het thema is “Hollandse Meesters”. Schilderijen en het leven van de bekende Hollandse Meesters uit de Gouden Eeuw komen tot leven in Garderen. Weer een beleving voor jong en oud.

Voor de openingstijden, klik hier.

Louis fotografeert een prachtige zandsculptuur "De Nachtwacht" - Foto: ©Fransien Fraanje

Louis fotografeert een onderdeel van de prachtige zandsculptuur “De Nachtwacht” – Foto: ©Fransien Fraanje

Koninklijke portretten op een schitterende wijze in beeld gebracht - Foto: ©Fransien Fraanje

Koninklijke portretten op een schitterende wijze in beeld gebracht – Foto: ©Fransien Fraanje

Grote klasse

Gisteren hebben Fransien en ik een bezoek gebracht aan het Zandsculpturenfestijn in Garderen, die dit jaar het thema heeft Hollandse Meesters. Wij kunnen iedereen met recht een bezoek aan dit festijn aanbevelen, want dit is echt van grote klasse!

Ja, kijk zo'n dorpje is natuurlijk helemaal het einde voor haar - Foto: ©Louis Fraanje

Ja, kijk zo’n dorpje is natuurlijk helemaal het einde voor Fransien, dat mag iedereen duidelijk zijn – Foto: ©Louis Fraanje

Fransien bekijkt met veel bewondering het detail, in dit geval de neus - Foto: ©Louis Fraanje

Fransien bekijkt met veel bewondering het detail, in dit geval de neus – Foto: ©Louis Fraanje

Een keiler

Bij binnenkomst staan er ook een aantal mooie houtsculpturen van De Nachtwacht, die gemaakt zijn door een aantal ‘woodcarvers’  en daarbij ontdekten we ook een schitterende kop van een keiler. Heel levensecht en dan wat meer ‘mega’, daar moesten wij natuurlijk even samen mee op de foto, dat kunt u begrijpen.

Even poseren bij de prachtige houtsculpturen, zoals o.a. de kop van een keiler - Foto: ©Eigen opname

Even poseren bij de prachtige houtsculpturen, zoals o.a. de kop van een keiler – Foto: ©Eigen opname

Rel rond Nachtwacht

Hij staat er nog, maar hoe lang? Wie ‘m nog wil zien heeft daar wellicht niet lang meer de tijd voor. Als de Nachtwacht niet wordt weggehaald, moet Van Ee een boete van 20.000 euro betalen. Want hoewel ‘De Nachtwacht’ op Van Ees eigen grond staat, mag die van de gemeente Barneveld officieel alleen worden gebruikt voor agrarische doeleinden. En dat is het exposeren van een majestueus beeld van 5 bij 5,5 meter groot bepaald niet.

Zandsculptuur De Anatomische Les in Garderen - Foto: ©Fransien Fraanje

Zandsculptuur De Anatomische Les in Garderen – Foto: ©Fransien Fraanje

De Anatomische Les

Ook het beeld van ‘De Anatomische Les’ van dezelfde schilder moet wijken. Het staat illegaal in een schuurtje, op grond met een woonbestemming. ,,Burgemeester Asje van Dijk verbiedt het u daar naar binnen te kijken”, schrijft Van Ee in een tussen De Anatomische Les en de Nachtwacht opgehangen pamflet. Vorige week probeerden beide ‘kemphanen’ nog om tot een vergelijk komen, nadat de gemeente hem de dwangsom oplegde. Vergeefs, volgens Van Ee. ,,Ik moest en zou de beelden weghalen. Toen vroeg ik hem of ik ze mocht laten staan als ik die boetes zou betalen, maar dat was absoluut niet zo. Ze móéten weg, en daar had de burgemeester zijn mensen voor, zo zei hij.”

Het is gewoon een feest om hier rond te kijken - Foto: ©Louis Fraanje

Het is gewoon een feest om hier rond te kijken – Foto: ©Louis Fraanje

Uniek

Geen haar op Van Ees hoofd die eraan denkt om dit zelf weg te halen. ,,Kijk er nu eens goed naar: dit is uniek! Bovendien: vorig jaar gebruikte ik het land waar de Nachtwacht nu op staat ook voor de zandsculpturen. Toen kraaide er geen haan naar. En wie heeft er hier nu last van? De mensen genieten hier alleen maar van.”

Het gehele verhaal in de Barneveldse Krant: Rel rond Nachtwacht 

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk het filmpje van Albert van der Zwaag:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/05/05/hollandse-meesters-garderen-op-veluwe/