Natuurfilm “HABITAT”, een nieuwe uitdaging!

Zo’n project is te uniek om met minder genoegen te nemen…

Inmiddels zijn de opnamen voor de het nieuwe project in =HABITAT= in volle gang. Het is moeilijk voor de natuurfilmers om precies in te schatten hoelang de opnamen gaan duren omdat het zo’n omvangrijk project is.

Henk: “Voor “Wildernis in Drenthe”   hadden we bijna drie jaar nodig om het karwei te klaren. Eigenlijk verwachten we voor dit project hetzelfde. We doen ons best en zijn pas tevreden wanneer we kunnen zeggen dat het eindresultaat is zoals we dat we vanaf het begin voor ogen hebben gehad. Mocht het langer duren dan verwacht, dan zij dat zo …. Zo’n project is te uniek om met minder genoegen te nemen…”

Henk en Janetta Bos bevlogen natuurfilmers uit Drenthe – Foto: ©Nighthawk Productions

Waarom de naam =HABITAT=?

Als ons die vraag wordt gesteld zijn we bijna geneigd om te antwoorden met: waarom niet? =HABITAT= wordt in het algemeen verwoord als: “plaatsen waar een organisme in de natuur voorkomt, waar ze overleven, groeien en zich voortplanten”. Denk vervolgens aan het Nationaal Park Drentsche Aa en het antwoord ligt voor het oprapen. Voor ons persoonlijk is dit gebied de plek in ons leven waar we zijn geboren, opgegroeid, leven en waarschijnlijk ook zullen sterven. Dan is de cirkel rond. Als wij dan in staat worden gesteld om die leefomgeving op een manier in beeld te brengen zoals we dat beleven, dan lijkt =HABITAT= plotseling het enige woord dat in ons opkomt.

Met =HABITAT= hopen we een eerbetoon te tonen aan de plek die ons de mooiste momenten in ons leven schenkt… aldus Henk en Janetta – Foto: ©Nighthawk Productions

Motivatie voor natuurbescherming

Henk en Janetta zetten zich volledig in voor het promoten van de schitterende Drentse natuur en hopen op deze manier ook een diepere kern bij mensen te bereiken wanneer het gaat om bewustwording van natuur. Henk: “Toen we ooit begonnen met het maken van natuurfilms hadden we niet kunnen dromen dat ons werk de vlucht zou nemen zoals dat uiteindelijk is gegaan. Inmiddels dragen we wel degelijk het besef dat onze films voor heel veel mensen op dezelfde voet staan als het zelf beleven van die natuur. En die door ons voorgeschotelde natuurbeleving kan zomaar voor iemand een prima motivatie zijn om zelf over te gaan tot natuurbescherming”.

Nationaal Park Drentsche Aa: Een Schotse hooglander in de sneeuw – Foto: ©Nighthawk Productions

Wespendief een slimme jager…

Je hebt van die vogels die je dolgraag zou willen filmen maar waarvan je tevoren al weet dat het een megaklus gaat worden. We wilden een jonge wespendief voor langere tijd volgen wanneer deze z’n eerste stappen in de jacht naar wespen ging zetten. Prachtig idee maar heel moeilijk om uit te voeren! Elke dag gingen we voor dag en dauw op zoek binnen een locatie waarvan we hoopten dat onze wespendief daar op zoek zou gaan naar prooi.

Het is natuurlijk ook een prachtig verhaal: de vogel komt uit de bossen tevoorschijn, zoekt vervolgens een plek waar hij een gebied goed kan overzien en wacht net zolang tot hij een wesp ontdekt die hij ongezien kan volgen. Om vervolgens het hele nest te plunderen! Ruim 14 dagen zijn we bezig geweest en zo onopvallend mogelijk te werk gegaan. Uiteindelijk hebben we het hele scenario kunnen verfilmen en dat hadden we eigenlijk niet verwacht. Wel gehoopt… Unieke opnamen!

De wespendief voor langere tijd volgen – Foto: ©Nighthawk Productions

______________________________________________________________________________________________________________________

Meer info: Henk en Janetta Bos – Nighthawk Productions Assen

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook de trailer van Wildernis in Drenthe:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/03/06/natuurfilm-habitat-nieuwe-uitdaging/