Wildernis in Drenthe, schitterende natuurfilm!

nieuws-animaties-gif-journalisten-3865095image001Natuurfilm “Wildernis in Drenthe”
oogst lof en applaus bij première

ASSEN – De natuurfilm Wildernis in Drenthe van Henk en Janetta Bos uit Assen ging vorige week donderdag in première in de Nieuwe Kolk in Assen.

***

Het filmduo is precies 2,5 jaar bezig geweest met het project. In de bossen van Hart van Drenthe en het Drents-Friese Wold gingen ze op zoek naar de wildernis in onze provincie. Het leverde unieke beelden op van dieren die normaal niet vaak op de camera worden vastgelegd.

henk-en-janetta-bos-foto-joris-barske-rtv-drenthe

Henk en Janetta Bos bij de premiere van hun nieuwste film – Foto: ©Joris Barske/RTV-Drenthe

Verhalenvertellers

De natuurfilm “Wildernis in Drenthe” is gemaakt door de bevlogen natuurfilmers Henk en Janette Bos uit Assen: “Wij zijn heel trots. Wij maken nu ruim twaalf jaar natuurfilms en dit hebben we toch maar even bereikt.”

“Wij houden ervan om uit te pakken”, vertelt Henk Bos, “Wij zijn verhalenvertellers. We plakken niet alleen mooie beelden aan elkaar, maar het is ook een verhaal met een begin en een eind. Wij vertellen het zoals wij het beleven. Wildernis in Drenthe is onze moeilijkste film tot nu toe. We hebben gekozen voor een groot gebied, het Nationaal Park Drents-Friese Wold en het Hart van Drenthe, en wij zijn maar met ons tweeën. Het was constant pendelen tussen de filmlocaties.

Wij doen het echt met zijn tweeën. We leven in de natuur, zeven dagen in de week, maandenlang. Je moet een ijzeren discipline hebben, en passie. Als je op nesten zit is het vaak wachten, wachten en nog eens wachten. Dat wachten is het ergste niet, maar vooral het gefocust blijven is heel vermoeiend. De camera moet scherp staan op het moment dat het gebeurd.”

draaihals-8

De draaihals bij haar nestholte – Foto: ©Nighthawk Productions

Draaihals

Volgens de planning zouden Henk en Janette tot eind juni filmen. “Maar toen vonden we de draaihals. Dat is een soort specht, zo groot als een mus, maar hij doet er alles aan om niet op een specht te lijken. Het was een unieke kans. Van de draaihals zijn maar zo’n veertig in heel Nederland. We hebben eerst bestudeerd welke tak, en welke route hij steeds neemt. Op een gegeven moment kreeg ik hoofdpijn van het turen. Uiteindelijk werd het juli dat we stopten met filmen. Vervolgens begon het monteren.

vos-7

Jonge vossen bij het hol – Foto: ©Nighthawk Productions

Zelf gefilmd

Ruim tweeënhalf jaar hebben Henk en Janette aan de film gewerkt. “Het was heftig. Elke vezel in ons lijf hebben we in de film gestoken. Elk beeld hebben we zelf gefilmd, en elke seconde zelf gemonteerd. Het is een manier van leven. Alleen de muziek is door anderen gemaakt. Kees Hendrikx en Erwin Budike zijn de componisten. Die mannen hebben prachtig werk geleverd.”

henk-en-janetta-bos-1500x1125

De natuurfilmers Jannetta en Henk Bos in actie – Foto: ©Nighthawk Productions

DVD

Van maart tot september zijn Henk en Janette volop in het veld en van oktober tot februari draaien ze voorstellingen van hun films, om inkomsten te genereren. “Wij zijn dan net een band die op tour is”, vertelt Janette lachend. Hun films zijn dan ook niet op DVD te krijgen. “Wij willen het uniek houden. Als we honderd dvd’s verkopen gaan er duizend kopieën rond. Maar we willen wel heel graag onze films laten zien. Het gaat ons vooral om de Drentse natuur. Wij willen laten zien hoe ongelofelijk spannend het hier is.

In de film zitten unieke beelden van de draaihals, en ook van de boommarter. Iedere Nederlander, elke Drent, die een beetje van natuur houdt sluit deze film in zijn hart.”

boommarter-6

De boommarter kijkt om het hoekje – Foto: ©Nighthawk Productions

Trailer

“Wij zijn ook positief geschrokken van de aandacht”, vervolgt Janette: “De trailer is al meer dan vijfentwintigduizend keer bekeken. De grote man van Dutch Film Works zei dat onze trailer niet onder doet voor die van andere grote natuurfilms, zoals De Nieuwe Wildernis. Dan voel ik me wel trots! De Nieuwe Wildernis had een budget van 2,5 miljoen. Wij moesten het enkel doen met onze passie.”

Loslaten

Dat onze film draait in De Nieuwe Kolk is een kans die we krijgen. De Nieuwe Kolk ziet het helemaal zitten. Ik vind het heel bijzonder dat we met een eigen productie de bioscoop in gaan. Het is ook best spannend, maar we blijven nuchter. Als je weet dat je je best hebt gedaan, en je kunt het dan aan mensen laten zien, dan moet je het loslaten en hopen op succes. Het heeft er alle schijn van dat het een succes gaat worden.”

Meer info: Henk Bos (@Natuurfilmer) | Twitter

 

poster_-_wildernis_in_drenthe-klein

 

__________________________________________________________

Bekijk de trailer:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/11/29/wildernis-drenthe-schitterende-natuurfilm/