Noordwaarts naar Texel – Deel 10

Herfstkleuren nog niet verdwenen

Voordat we naar Texel vertrokken, was het herfstbos op de Veluwe nog in al haar glorie te bewonderen, dus waren wij heel erg benieuwd hoe de bomen op Texel eruit zouden zien. Nu is er misschien niet zoveel bos op Texel als hier bij ons op de Veluwe, maar als we vanaf De Koog achterlangs ons rondje maken, valt dat reuze mee. Deze westkant van het eiland geeft ons toch een beetje ‘thuisgevoel’ en ik zeg weleens tegen Louis: “Het lijkt net of we hier door de boswachterij Kootwijk zwerven.”  Dit natuurgebied heeft ook een hele toepasselijke naam “De Dennen”, ik denk omdat er naast de zomereik ook ontzettend veel  dennen voorkomen.

Vanaf De Koog genieten we van de herfstkleuren langs de Ruyslaan - Foto: Fransien Fraanje

Vanaf De Koog genieten we van de herfstkleuren langs de Ruyslaan – Foto: ©Fransien Fraanje

De Dennen

Het grootste deel van dit Texelse bos is in het begin van de 20e eeuw aangeplant, in eerste instantie plantte Staatsbosbeheer hier voornamelijk dennen, vandaar de benaming De Dennen’. Oorspronkelijk was het bos bedoeld voor de houtproductie, maar het bos heeft nu een natuur- en recreatieve functie, ook voor ruiters is het ideaal om hier te rijden. Staatsbosbeheer probeert meer variatie in het bos te brengen, door de dennen te vervangen door loofbomen. Daarnaast worden open plekken en overgangen van bossen, weiden en moerasgebieden gecreëerd.

Ruiters langs de weg in De Dennen - Foto: Fransien Fraanje

Ruiters langs de weg in De Dennen op Texel – Foto: ©Fransien Fraanje

Meer vogelsoorten

Door de aanleg van het bos is Texel verrijkt met vele nieuwe soorten broedvogels, zoals de zwarte mees, de grote bonte specht en het goudhaantje. Deze soorten kwamen hier voor 1900 niet of nauwelijks voor, ook ransuilen en houtsnippen kun je hier tegenkomen. Die hebben wij in het voorjaar en dan vooral ‘s avonds, hun baltsvlucht zien uitvoeren, dat zijn ‘natuurmomenten’ die je niet gauw meer vergeet. Zo heb je hier ook genoeg variatie aan dieren om te bekijken.

Tussen de dennen zien we steeds meer loofbomen - Foto: Fransien Fraanje

Tussen de dennen zien we steeds meer loofbomen – Foto: ©Fransien Fraanje

Geen reewild

Wat we allebei wel jammer vinden, is… dat er geen reeën voorkomen op Texel, die zouden het hier prima naar hun zin hebben, want er is vreten genoeg. Hazen en ook konijnen zijn er bij de vleet en ook fazanten zien we regelmatig, daarover heeft Louis laatst nog het e.e.a. geschreven. Je komt hier ook geen mollen, eekhoorns of vossen tegen, ze zouden er misschien best kunnen leven, maar ze hebben de eilanden nooit bereikt. Het ontbreken van deze roofdieren zorgt ervoor dat meeuwen, eenden, wulpen, grutto’s, kieviten en velduilen etc, veilig op de grond kunnen broeden.

Prachtige doorkijkjes in het kleurrijke herfstbos van Texel – Foto: ©Fransien Fraanje

In de luwte

Zo zwerven we door het Texelse herfstbos en ontdekken steeds weer nieuwe dingen, daar komt nog eens bij, dat de grote vakantiedrukte nu ruimschoots voorbij is. Een ware verademing om hier in de luwte te wandelen en op de achtergrond het ruisen van de zee te horen, dat is echt gaaf. Wat een enorm verschil is deze stilte, na de hevige storm van afgelopen zondag. Wij hadden gedacht, dat de bomen inmiddels wel kaal zouden zijn, maar dat viel werkelijk waar, alles mee!

Een Veluwse woudloper in de bossen van Texel - Foto: Fransien Fraanje

Een Veluwse woudloper in de bossen van Texel – Foto: ©Fransien Fraanje

Tot slot

Als Louis een eindje voor mij uit is gelopen, moet ik even glimlachen, zo wandelend in zijn groene kleren steekt hij mooi af bij het kleurrijke herfstbos. Een Veluwse woudloper op Texel en ik hoor hem al zeggen: “Luister, deerntje van me, ze bakken toch overal brood.” Met andere woorden, er is overal wel wat te beleven en daar moet ik hem dan toch weer gelijk in geven. Dat is dan misschien ook wel de reden, dat we samen zo graag door de Veluwse bossen zwerven en zo af en toe het eiland Texel als onze ‘uitwaai of uitwijkplek’ verkiezen. Al met al blijft er uiteindelijk genoeg te beleven voor ons!

Lees ook: Noordwaarts naar Texel – Deel 11

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/11/29/noordwaarts-deel-10/