Muizen zoeken het hogerop in Voorst

Wat je er allemaal niet voor moet doen, om een hapje eten te bemachtigen…

Vorige week waren Fransien en ik op visite bij haar zus Jeannet in Voorst en daar werden wij,  geheel onverwachts, door de buurtjes getrakteerd op een schitterende voorstelling. Tenminste… misschien wel een beetje anders, dan wij normaal gewend waren. Want… wat bleek… er woonde een familie muis bij Jeannet onder de heg en die kwamen even langs om een hapje mee te eten.

Niet in huis gelukkig, maar buiten op het binnenplaatsje in de tuin. Daar heeft ze een mandje op een standaard staan, waar ze in deze tijd van het jaar, wat brood in legt voor de vogels, maar inmiddels hebben de muizen op een handige manier het brood ook weten te bemachtigen.

Op je achterpoten gaan staan, om er beter bij te kunnen – Foto: ©Louis Fraanje

Dan klim je omhoog, maar… helaas…

en… nog meer die mee willen eten – Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

Op de achterpoten

Dat zoiets niet vanzelf gaat, ontdekten wij die bewuste middag, vanuit de keuken konden we het spektakel daar op de stoep goed volgen. Op allerlei manieren probeerden de muizen bij het brood te komen en daar tussendoor probeerde ook een roodborstje een kruimel mee te pikken.
Op een gegeven ogenblik probeerde er zelfs een muis via de Skimmia struik, naast de heg omhoog te klimmen, wat trouwens wel een heel komisch gezicht was,  om de muis zo op zijn achterpoten te zien staan, maar helaas… ook deze poging  mislukte.

Hallo… zit ik hier eventjes mooi voor paal – Foto: ©Louis Fraanje

Koud kunstje

Dan maar via de ijzeren stang waarop het mandje was vastgemaakt, een afstand van zo’n meter lengte, maar het was de moeite van het proberen waard. Het leek in eerste instantie een koud kunstje, hoewel… de gladde stang bood weinig houvast, telkens mislukten de klimpogingen en bleek de mand toch te hoog gegrepen.  Er werd onderling hevig overlegd in muizentaal en men probeerde elkaar te helpen, door bijvoorbeeld een duwtje van onderen te geven, maar helaas!

Ja… hoe komen we nou het snelst naar boven? – Foto: ©Louis Fraanje

Nou… dan geef ik je wel even gewoon een duwtje…

en… hup daar ga je dan – Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

De aanhouder wint

Maar… zoals het vaker in het leven gaat, de aanhouder wint en dat bleek ook hier weer het geval, want de slimmeriken bleven het steeds maar weer proberen en dat ging – letterlijk en figuurlijk – met vallen en opstaan. Dan waren ze bijna boven… en hup… daar gleden ze weer naar beneden, maar ze gaven het niet op, nee… zeer zeer zeker niet, ze gingen er nog fanatieker tegenaan, tot het uiteindelijk gelukte.

Hallo… waar blijf je nou? – Foto: ©Louis Fraanje

Ik worstel en… kom boven, maar wanneer? – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte…

Nou moet ik zeggen, dat een familiebezoekje in Voorst altijd erg gezellig is, maar de extra voorstelling van de muizenfamilie in de tuin, gaf nog eens een extra dimensie aan het geheel.  Komische natuurmomenten op het platteland van de Veluwe, die we met onze camera vast hebben gelegd, om u ook te laten meegenieten van dit kostelijke schouwspel in de achtertuin!

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/03/05/muizen-zoeken-hogerop-voorst/