Vink wil transportmuseum in Barneveld

Een grote loods met ruimte voor historische vrachtwagens en hessenwagens

Barneveld krijgt een transportmuseum. Althans, als het aan het Barneveldse aannemingsbedrijf Vink ligt. Aan de Hessenweg, ter hoogte van de Barneveldse Beek, wil het bedrijf een grote loods bouwen met ruimte voor historische vrachtwagens en hessenwagens. Die loods, afkomstig uit Den Haag, is zelfs al aangekocht en wordt nu gedemonteerd. ,,De gemeente is enthousiast, nu moeten we nog kijken of het plan goed in te passen is.”

Dat meldt Kees Verbeek, die namens Vink het project leidt. ,,We zijn momenteel met ambtenaren van de gemeente in gesprek om te bezien of dit plan haalbaar is, maar we hebben van burgemeester en wethouders al wel begrepen dat ze de komst van het museum zien zitten. Dus we zijn erg positief gestemd.” Dat inpassen is wat lastig, vanwege de toekomstige rondweg ten oosten van Barneveld. Een nieuwe weg moet straks de Scherpenzeelseweg verbinden met de Wesselseweg, maar dat tracé loopt vlak langs de beoogde museumlocatie. Verbeek: ,,Het kan wel. Sterker nog, het één zou het ander enorm versterken, want realiseren we het museum vlak langs de rondweg, dan is het museum straks wel heel goed bereikbaar.”

Deze leegstaande productiehal in Den Haag is aangekocht voor het Transportmuseum – Foto: ©Vink B.V.

Productiehal uit Den Haag

Vink heeft inmiddels voor het project een leegstaande productiehal in Den Haag aangekocht. Het gaat om een oude drukkerijloods van uitgeverij SDU, 10.000 vierkante meter groot. ,,Hoe groot het museum precies moet worden, weten we nu nog niet, maar we kunnen de hal uiteraard verkleinen. We hebben daarvoor een architect in de arm genomen. Ruimte zullen we in ieder geval wel nodig hebben, gezien de materialen die we willen tentoonstellen.” Het gaat om een transportmuseum, gericht op de Barneveldse geschiedenis. ,,Her en der in Barneveld staan veel oude vrachtwagens van de bekende transportbedrijven, daar willen we wat mee doen. We willen daarbij het verhaal vertellen van de geschiedenis van de Barneveldse transportsector.”

Henk Vink (†) met een echte Hessenwagen op de oude Hessenweg bij Lunteren – Foto: ©Fransien Fraanje

Hessenwagens

Maar die geschiedenis gaat nog een stap verder terug, vervolgt Verbeek. ,,Niet voor niets willen we het museum aan de Hessenweg hebben, met de directe link naar de hessenwagens die hier vanaf het eind van de middeleeuwen vanuit Duitsland via de Hessenwegen door Nederland trokken. Ook dat historische verhaal moet in het museum een plek krijgen.” Dat juist Vink dit plan oppakt, heeft er vooral mee te maken dat het bedrijf al meerdere oude vrachtwagens en zelfs een oude hessenwagen in bezit heeft.

Pluimveemuseum

De beoogde locatie is volgens Vink gunstig, vanwege de nabijheid van de toekomstige rondweg en het treinstation Barneveld Zuid. ,,En ook het Pluimveemuseum ligt dichtbij, op loopafstand. Ik denk dat twee musea bij elkaar in de buurt elkaar enorm kunnen versterken.” Verbeek benadrukt verder dat het gaat om een particulier initiatief. ,,We vragen geen subsidie. Het museum blijft ons eigendom, maar de gemeente en alle inwoners en recreanten mogen er van genieten.”

De beoogde locatie aan de Hessenweg in Barneveld – Foto: ©Jan van Uffelen

Bestemmingsplanwijzigingen

Hoe snel het Barneveldse transportmuseum er moet staan, vindt Verbeek nog lastig in te schatten. ,,Wat ons betreft zo snel mogelijk, want tot die tijd moeten we de Haagse hal in onderdelen opslaan, dat is niet ideaal. Maar we hebben ook te maken met bestemmingsplanwijzigingen en inpassingsprocedures. Voor de zorgvuldigheid moeten we daar de tijd voor nemen.”

Tenslotte…

De gemeente Barneveld is bekend met het initiatief van Vink, meldt gemeentewoordvoerder Bertil Rebel. ,,We gaan binnenkort opnieuw met elkaar in gesprek om te bekijken hoe dit plan handen en voeten moet krijgen”, zegt hij. ,,Daarbij is inderdaad ook de toekomstige loop van de oostelijke rondweg aan de orde.”

Tekst: ©Wouter van Dijk/BDU  

Eerder gepubliceerd in:  Barneveldse Krant

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/03/07/vink-wil-transportmuseum-barneveld/