Naar buiten in het “Rauwe Veld” – Deel 24

Hoog en laag, vriend en vijand – Foto: ©Louis Fraanje

Buizerd heeft het voorzien op de fazant…

Onvoorstelbaar, maar de fazantenhaan loopt nog altijd heen en weer te drentelen langs het raster en… hoewel hij best kan vliegen, probeert hij telkens met zijn kop een doorgang tussen de mazen van het gaas te vinden.

Dat is toch best een beetje vreemd gedrag, als zoiets zich zo vlak voor je neus afspeelt, maar…  fazanten zijn echte loopvogels en kunnen zich heel snel in alle richtingen verplaatsen.

Daarnaast zijn deze kleurrijke vogels ware kunstenaars om op een geven ogenblik ongezien tussen de begroeiing weg te kruipen en het dan lijkt of ze helemaal van de aardbodem verdwenen zijn.

Vliegen en roesten

Op het moment dat ze op de wieken gaan, oftewel opstijgen, gebeurt dat bijna altijd in een korte en snelle vlucht en meestal voor de wind.

Tijdens zo’n vlucht maakt de fazantenhaan veel ‘herrie’, om daarna als een steen in de dekking te vallen. Datzelfde gedrag hebben we ook weleens gezien, als ze gaan overnachten in het weiland, ineens zijn ze ‘onzichtbaar’ tussen het gras verdwenen. In de meeste gevallen zal hij voor de nacht een ‘roestplek'(slaapplaats) zoeken op een boomtak, lekker hoog, droog en veilig voor een jagende vos.

In een flits komt de buizerd omhoog, met zijn grijpgrage klauwen gereed – Foto: ©Louis Fraanje

Grijpgrage klauwen

Terug naar de werkelijkheid, want… opeens zien we de buizerd opstijgen vanaf zijn paal en in een draaiende beweging naar beneden duiken op de fazantenhaan.  Alleen… is die hem net eventjes te vlug af en ontsnapt daardoor ternauwernood aan de ‘grijpgrage’ klauwen van de buizerd. Helaas voor de buizerd in dit geval en gelukkig voor de fazantenhaan!

De fazantenhaan In de schaduw van de dood – Foto: ©Louis Fraanje

De fazantenhaan is de buizerd net even iets te vlug af – Foto: ©Louis Fraanje

De achtervolging

Ondanks deze mislukte poging, weet de buizerd van geen wijken en zet de achtervolging in, we houden ons hart vast, want… hoe zal dit aflopen? Als is de buizerd een imposante vogel om te zien, de fazant wacht het allemaal niet af en gaat er als een speer vandoor en zijn achtervolger heeft grote moeite om hem bij te houden.

De spanning stijgt…

– Foto’s: Louis Fraanje

 

 

De buizerd heeft moeite om de fazant bij te houden – Foto: ©Louis Fraanje

Spannend jachtavontuur

Ineens zitten we zomaar middenin een ‘spannend’ jachtavontuur en de camera legt de beelden – één voor één – vast op de gevoelige plaat. Ondertussen bedenk je je weleens, eigenlijk moest ik dit filmen, maar dat is vaak zo met dit soort zaken, je kunt niet twee dingen tegelijk doen, hoewel ik hiervoor wel iets gefilmd heb, wat ook best de moeite waard was. Niet alles is helemaal goed gelukt, maar wel het stukje waar de buizerd op een handige manier aan het  ‘pieren wippen’ is in de wei. Dat is in het filmpje onderaan het verhaal allemaal te bekijken.

Uiteindelijk komt de fazant enhaan op de wieken – Foto: ©Louis Fraanje

Onthutste buizerd

Uiteindelijk komt de fazant op de wieken en is binnen kortste keren uit het zicht verdwenen, de buizerd ‘onhutst’ en met lege klauwen achterlatend.  Als het in dit geval een havik of sperwer was geweest, weet ik nog zo net niet, of de fazant het overleefd zou hebben, die zijn vaak net even iets sneller!

De fazant ontsnapt op het nippertje aan de buizerd – Foto: ©Louis Fraanje

Stand achteruit

Door een hoge predatiedruk van o.a. roofvogels, kraaien en ook de vos niet te vergeten, is de fazantenpopulatie in veel natuurterreinen sterk achteruit gegaan. Daarom prijs ik mij gelukkig, dat ze hier in het Rauwe Veld nog ruimschoots vertegenwoordigd zijn! We kijken alweer uit naar de balts van deze kleurrijke vogels, die binnen niet al te lange tijd een aanvang zal nemen. Zo blijft er altijd wel wat te beleven in dit schitterende stukje natuur zo dichtbij huis!

Lees ook: Naar buiten in het “Rauwe Veld” – Deel 25

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/01/10/naar-buiten-rauwe-veld-deel-24/