Michiel de Ruyter en Jos Hugense in beeld

Het beeldje van Michiel de de Ruyter

Naar aanleiding van de serie verhalen over de Zeeuwse slager Jos Hugense, die van rundvet  een edelhert, wilde zwijnen en vele andere kunstwerken maakte, reageerde zijn zoon en naamgenoot Jos Hugense jr. met onderstaand verhaal.

Het beeldje werd in een metaallegering gegoten – Foto: ©Hugense

Beeldje gaat mee

Mijn vader maakte in 1953 van rundvet, een kopie van het standbeeld van admiraal Michiel de Ruyter op de Boulevard in Vlissingen. Op een gegeven moment kwam de kruiser De Ruyter in Vlissingen en mijn vader besloot het beeldje aan te bieden aan de marine. Het beeld werd aan boord gehesen van de kruiser en voer mee naar Den Helder alwaar het met behulp van een mal in een metaallegering werd gegoten op de marinewerf. Sindsdien vaart het beeldje mee op elke kruiser/fregat De Ruyter, het staat in de officiersmess.

Moeder Hugense met Kees en Lou bij een van de bezoeken aan de C801, Hr. Ms. De Ruyter – Foto: ©Hugense

Vijftiger jaren

Sindsdien vaart het beeldje mee op elke kruiser/fregat De Ruyter. Het staat in de officiersmess. Mijn vader werd steevast uitgenodigd voor tewaterlatingen, uitdienststellingen etc en elke keer werden er foto’s gemaakt bij het beeldje. Voor het laatst ben ik met hem op het GW fregat geweest aan de Parkkade in Rotterdam. Hij was toen 91 jaar oud. De officier van dienst die mijn vader in de vijftiger jaren een rondleiding gaf op de toenmalige kruiser, Eddy Bakker bleef een levenslange vriend. Helaas was die laatste keer in Rotterdam Bakker er niet meer bij, hij overleed enkele jaren daarvoor.

Een trotse Jos Hugense bij het beeldje van Michiel de Ruyter – Foto: ©Hugense

Het beeldje in de officiersmess…

Foto’s: ©Hugense

 

 

 

 

 

 

 

Eddy Bakker was een persoonlijke vriende van Jos – Foto: ©Hugense

De Ruyter favoriet

Op de Slavakto in 1967 te Utrecht – Foto: ©Hugense

Alhoewel zijn laatste werken, het edelhert en de wilde zwijnen, imposant waren, was het beeldje van Michiel de Ruyter toch altijd zijn favoriet. Het stamt uit 1953 en vaart sinds 1954 of  ’55 mee op de schepen.

Actie

Toen een van de schepen gesloopt werd en de vervanger iets later kwam mocht hij het nog een tijdje lenen om er een actie mee te organiseren. Dit was om een motorboot te kunnen kopen voor de verpleegster die hem had verzorgt na het amputeren van zijn been in het Middelburgse Gasthuis.
Ze was inmiddels zendelinge in Suriname. Het lukte om het geld in te zamelen en hij is zelf de boot af gaan leveren.
Weer een avontuur met het beeldje van De Ruyter.

Het edelhert

Ik vond zelf het edelhert het mooiste wat hij ooit heeft gemaakt. Het beeld was imposant met een hoogte van 3.60 meter inclusief het gewei. Het dier had een prachtige uitstraling en was heel natuurgetrouw uitgevoerd.

Bij de zwijnen vond ik dat iets minder, al was dit natuurlijk het meest indrukwekkende kunstwerk, met twee levensgrote dieren en een compleet sprookjesbos er omheen gebouwd, het edelhert was fijneren  kunstzinniger.

 

 

 

 

 

 

 

De twee kleurenfoto’s hierboven, zijn van die laatste keer in Rotterdam. Hij was apetrots op die uitnodigingen en klauterde met zijn kunstbeen door het schip naar de mess, hij was toen 91 jaar oud.

Met vriendelijke groeten,  Jos Hugense jr. uit Goes

______________________________________________________________________________________________________________________

Lees ook: De koning van het Veluwse woud – 3 delen

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk het filmpje uit 1957

350 Jaar zou Michiel geweest zijn. De Zeven Provinciën begeleidt hem met enkele collegae naar de wal. Men speelt de glorieuze thuiskomst uit 1666 nav de 4-daagse zeeslag na.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/01/11/michiel-ruyter-en-jos-hugense-beeld/