Naar buiten in het “Rauwe Veld” – Deel 23

Gevederde vrijbuiters staan voor paal…

Buiten onder de open hemel, zwerven door het Rauwe Veld, ja… dat is je ware en zeker als je er een tijd niet bent geweest, dan is er weer zoveel te ontdekken. Ook vandaag is dat het geval, want ik zie in een weiland dat net aan de rand van het gebied ligt, een mooie fazantenhaan langs het raster van de weide – heen en weer – tippelen.   En… ineens komt er een ekster laag over mij heen vliegen en land op een heiningpaal, vlakbij de fazantenhaan, die verschrikt omhoog kijkt, want… hoe mooi de ekster dan ook mag zijn, het blijft een rover.

In de vlucht is de ekster een prachtige vogel met een mooi getekend verenpak – Foto: ©Louis Fraanje

De ekster is de eerste bedreiging voor de fazant – Foto: ©Louis Fraanje

Geen vrienden

De ekster zit vanaf zijn hoge zetel, een beetje verwaand om zich heen te kijken en toont geen enkele belangstelling voor de kleurrijke vogel daar beneden. De fazantenhaan daarentegen is op zijn hoede, want die vogel in zijn – blauw-witte – matrozenpak, is zeker geen vriend van hem, nee… daar heeft hij echt helemaal niets mee. Die nestrover steelt, als hij de kans krijgt, alle eieren en desnoods de jongen uit het nest van zijn geliefde, dus ziet hij hem liever gaan dan komen.

Ja… wat moet die ekster daar nou weer achter het gaas? – Foto: ©Louis Fraanje

De kuierlatten

Het duurt niet lang, of de ekster laat zich naar beneden glijden in het gras aan de andere kant van het gaas en daar staan ze heel even ‘oog in oog’ met elkaar.  De fazant is blijkbaar niet zo gelukkig met deze nieuwe situatie, want die wilde nou ook juist naar die kant van het gaas, helaas dus.  Als er zich  dan ook nog een buizerd aandient, is hij de eerste die de kuierlatten neemt.

De ekster zit klaar voor de aanval…

… en dan gaat het gebeuren – Foto’s: ©Louis Fraanje

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Een vervelende lastpost die ekster… – Foto: ©Louis Fraanje

Indringer verjagen

Maar… de ekster kiest voor de aanval, die is er helemaal niet zo content mee, dat zijn hoge zetel door een ander is ingepikt. Het duurt dan ook niet lang, of hij schiet omhoog en probeert de indringer te verjagen,  maar hoewel de buizerd enigszins van zijn à propos is en alle moeite moet doen om in evenwicht te blijven, verlaat hij zijn – zo juist veroverde – uitkijkpost niet!

De buizerd moet alles in het werk stellen om zijn evenwicht te behouden – Foto: ©Louis Fraanje

Zal hij het redden?

Het is even behelpen, maar het komt goed – Foto: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

Eerste rang

Een spectaculair gebeuren, deze morgen in het Rauwe Veld en ik zit mooi ‘eerste rang’. Toch zal zich nog het een en ander gaan afspelen in en om de ‘paal’ in het weiland. Want… hoe gaat het met de fazantenhaan, waar is die inmiddels gebleven? Dat leest u in het volgende deel…

Lees ook: Naar buiten in het “Rauwe Veld” – Deel 24

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/01/09/naar-buiten-rauwe-veld-deel-23/