De koning van het Veluwse woud – Deel 2

Jos Hugense verknocht aan de Veluwe – Foto: ©Hugense

Zeeuwen promoten de Veluwe op hun geheel ‘eigen’ manier…

Koninklijke adelaar

Vervolgens belanden we op de Slavakto 1964, waar een koninklijke adelaar een groot deel van de expositie beheerste. Het prachtige dier werd met een ereprijs met lof van de jury bekroond. En daarbij te bedenken, dat door het vervoer het beeld zoveel geleden had, dat minstens 7 tot 8 maakuren nodig waren om het weer toonbaar te maken.

Meesterschap

Dat Hugense niet alleen boetseerde werd in 1964 weer eens bevestigd, toen een schotel gevulde kalfsborst ook met een ereprijs werd beloond. Geen eenzijdige ontwikkeling dus van het vakmanschap maar een allround meesterschap.

De grote walvis van Vlissingen – Foto: ©Hugense

Grote walvis

De uitdaging bleef en zo volgden nog veel meer enorme kunstwerken, één daarvan is wel de “Grote walvis van Vlissingen”. Honderden kilo’s gesmolten rundvet, zo geconstrueerd en verwerkt dat er in de bek ruimte was voor vijf hele varkens. Een ongeëvenaarde prestatie, gevolgd door een “”Moby Dick” die de blikvanger was bij de opening van het Vlissingse slachthuis in 1967.

Kerstdiner op 25 en 26 december 1967 in Hotel Brittania te Vlissingen – Foto: ©Hugense

Hotel Brittania

Bij het grote Kerstdiner in december 1967 in Hotel Brittania te Vlissingen hadden de mannen van Hugense er ook weer een schitterende show van gemaakt.  Het hert was nu voor een arreslee gespannen en stond compleet met Kerstman in een prachtig winterlandschap, met daarboven “Vrolijk Kerstfeest”.

Opname vanuit de zaal tijdens het Kerstdiner in Hotel Brittania te Vlissingen – Foto: ©Hugense

Op het podium de trotse mannen van Slagerij Hugense, vlnr  Kees en Lou (staand) in de slee zit Jos jr. en rechts vader Jos – Foto: ©Hugense

Samen met de keukenbrigade van Hotel Brittannia, geheel rechts de toenmalige chef kok Theo Wegman – Foto: ©Hugense

Herten en zwijnen

Op de Slavakto in 1967 won Jos Hugense met zijn in het hele land bekende hert uit vet, de hoogste prijs in deze categorie en de wisselbeker voor de tweede keer. Het kunstwerk “De koning van het woud” heeft ook gefungeerd als blikvanger bij de opening van de gemoderniseerde slagerij van Hugense en zoals eerder aangegeven stond was het hert het centrale middelpunt tijdens het kerstdiner in Grand Hotel Brittania te Vlissingen, temidden van een door Hugense opgsteld kerstsprookje. En zo werd de Veluwe in beeld gebracht door een eenvoudige Zeeuw!

De twee wilde zwijnen op de Slavakto in 1970 te Utrecht – Foto: ©Hugense

Wilde zwijnen

Voor de Slavakto in 1970 moest en zou hij ook weer iets bijzonders maken. Nu kwamen de wilde zwijnen van de Veluwe in beeld. Deze robuuste dieren hadden hem al zo’n twintig jaar lang geimponeerd en dus besloot hij om een echtpaar wilde zwijnen te boetseren, elk 500 kilogram zwaar, waar omheen veel andere atributen bij gemaakt werden. Het resultaat; Eerste prijs met lof van de jury en de wisselbeker werd eigendom van Jos Hugense! Het was een grote overwinning voor hemzelf, dankzij de dieren van de Veluwe!

Zwijnen op tournee – Foto: ©Hugense

Op tournee

De zwijnen gingen zelfs op toernee, in Deventer stonden ze te pronken bij de heropening van het openbaar slachthuis en in Middelburg in de Vleeshal van het gemeentehuis.

Radio Walcheren

Middelburg werd niet het eindpunt, dat was eenvoudig niet mogelijk, omdat de belangstelling bleef aanhouden. De financiële resultaten kwamen ten goede aan Radio Walcheren, omroep voor zieken en bejaarden. Een zeer sympathieke geste!

Voldoening

Inmiddels is de heer Hugense 86 jaar en in augustus van het afgelopen jaar was hij weer eens een weekje, samen met zijn twee kleinkinderen op de Veluwe.

“Tijdens een wandeling op de heide zegt mijn kleindochter Erika: “Opa, wat is het hier heerlijk rustig!”

Doorzetter

In de vakantietijd was er ook in Hoenderloo kermis en ik zeg: “Nu willen jullie zeker ook wel eens een avondje naar de kermis?” Waarop kleinzoon Joost reageert: “Maar opa, alstublieft naar de herten, moeflons en wilde zwijnen!” Het geeft Hugense een bijzondere voldoening om zijn kinderen en kleinkinderen de prachtige natuur van de Veluwe te leren kennen en ervan te laten genieten.
Een doorzetter die, ondanks zijn handicap, zijn beste artistieke beentje voorzette voor het edele ambacht!

Eerder verschenen in “De Veluwenaar” – 15e jaargang – No. 1 – januari 2007

Lees ook: De koning van het Veluwse woud – Deel 3 – Slot

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/12/25/koning-veluwse-woud-deel-2-slot/