Op de Wildbaan – Deel 18

Telepathie… of woudlopersinstinct, wat het dan ook mag zijn…

Diezelfde donderdagmiddag de 26e oktober, besloten Fransien en ik , om ook nog even een rondje Hoge Veluwe te maken. Toen wij net na de klok van zessen op de Wildbaanweg arriveerden, onwetende dat onze vriend Ton Heekelaar daarvoor ook ter plekke was geweest, zagen we op parkeerplaats 1 blijkbaar hetzelfde bronstroedel lopen met de 20-ender als plaatshert, waarover Ton in deel 17 schreef.

Roodwild

Het bronstroedel was enige tijd na het vertrek van onze natuurvriend Ton, blijkbaar achterlangs door het dennenbos naar links getrokken om daar op de wildweide de hongerige magen te gaan vullen. Hoewel de omstandigheden, om mooie platen te kunnen maken, niet zo heel erg gunstig waren, probeerde ik het toch maar. Geprikkeld door zoveel roodwild bij elkaar op de wildweide, laat je je fotospullen niet in de kofferbak liggen, dan wil je zo’n ‘nabronst-gebeuren’ op de gevoelige plaat vast te leggen.

Het plaatshert gooit zijn kop acterover en burlt – Foto: ©Louis Fraanje

Burlen

Een rare gewaarwording, als je je bedenkt, dat een aantal weken geleden tijdens de ‘hoogbronst’ hier op dezelfde plek, honderden fotografen stonden en wij hier nu – met nog enkele late bezoekers – de enigste zijn. Het plaatshert loopt achter zijn roedel langs en dan… gaat ineens gooit hij zijn kop achterover en burlt. Tenminste… zo lijkt het, want de ‘heftigheid’ is er inmiddels wel een beetje vanaf en omdat de wind verkeerd staat, gaat het rauwe geluid van het plaatshert, enigszins verloren.

Een jonge 10-ender kijkt vanuit het dennenbos met jaloerse blikken – Foto: ©Louis Fraanje

Geen bedreiging

Enkele ogenblikken later zien we een jonge 10-ender, heel brutaal vanuit de dekking de tijdelijke ‘bronst-arena’ binnenwandelen. Normaal gesproken zou het paatshert direct in actie komen en deze jonge indringer meteen verjagen, maar… niets van dat alles. Misschien een beetje dreigen, maar daar blijft het dan ook bij, het jonge hert weet zijn plaats en toont respect voor zijn oudere soortgenoot!.

De jonge 10-ender komt aanwandelen – Foto: ©Louis Fraanje

Het oude plaatshert dwingt respect af, zie de verschillen – Foto: ©Louis Fraanje

Koning van de Veluwe

Vandaag dus geen wapen(geweien)gekletter’, dat is inmiddels wel zo goed als over, maar we genieten van deze ‘nabronst’ en als even later de 20-ender aan de rand van de wildweide staat, dan blijft hij onbetwist de koning van de Veluwe. Een schitterend ‘natuurmoment’ op de Wildbaan van de Hoge Veluwe, dat we zomaar eventjes, aan het einde van deze herfstdag krijgen aangeboden!

De 20-ender aan de rand van de wildweide als koning van de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Late bronstroep

Als we dan zo even een tijdje ‘oog in oog’ staan met deze mooie jongen, zien we ook heel duidelijk de grote snee in zijn linker-oor, blijkbaar overgehouden aan de afgelopen bronsttijd. Mede hierdoor maakt deze stoere 20-ender alleen maar meer indruk op zijn aanwezige rivalen en zeker niet in de laatste plaats op ons. Het is en blijft een machtig gebeuren, om jaarlijks de hertenbronst op de Veluwe mee te maken, vast teleggen en er over te schrijven!

Nabronst 2017 – Foto: ©Louis Fraanje

Natuur is onberekenbaar

Achteraf gezien is het natuurlijk best wel jammer, dat onze natuurvriend en grofwildkenner Ton Heekelaar  dit laatste gedeelte net heeft gemist. Zo zie je maar weer eens heel duidelijk, hoe ‘onberekenbaar’ de natuur is en hoe snel soms de situaties totaal kunnen veranderen.

Het is gewoon niet anders en daarom is het dan ook zo ontzettend leuk en leerzaam, dat we met z’n allen zo bezig zijn, om de dingen die we zien en beleven ook op de Veluwenaar mogen publiceren. Wij hopen dat we samen nog heel lang en veel mooie verhalen mogen schrijven!

Lees ook: Op de wildbaan – Deel 19

_______________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/11/01/op-wildbaan-deel-18/