Op de Wildbaan – Deel 17

Nabronst & Foto-technisch niet ideaal…

In de loop van de middag, op donderdag 26-oktober j.l. reed ik samen met mijn vrouw via ingang Hoenderloo met onze mobile schuilhut het Nationale Park De hoge Veluwe binnen. Ondanks dat het fotolicht niet ideaal was, lag voor het ultieme fotomoment de fototas met toebehoren in de kofferbak. Want… je weet immers maar nooit!

De 1e foto op grote afstand (zonder vergroting) van roodwild met plaatshert tijdens de na-bronst eind oktober op NP De Hoge Veluwe. Het kaalwild is reeds bezig de roodkleurige zomerdos te vervangen door de grijze winterdos – Foto: ©Ton Heekelaar.

Roodwild aanblik

Ondanks de herfstvakantie was het opvallend rustig in het park. Helemaal gerelateerd aan de bronstperiode roodwild ongeveer een maand geleden. Op de bekende twee parkeerplaatsen aan de wildbaanweg stond nu welgeteld op parkeerplaats 1 slechts één camper om de hond uit te laten. Toen wij daar in een slakkengangetje voorbij reden zagen wij plotseling op ruime afstand in het grove-dennenbos achter de wilde-zwijnen lokvoerplaats enige beweging. Roodwild aanblik, aldus het oog van de vakman!

Veel hinderlijke dode takken. Foto is dezelfde als hiervoor, maar 3x vergroot met een brandpuntafstand telelens van 750mm om plaatshert met zittend kaalwild beter te kunnen waarnemen – Foto: ©Ton Heekelaar.

Kapitaal plaatshert

Dus onze bolide werd direct aan het beging van parkeerplaats 2 geparkeerd. Hierbij kwamen we tot de conclusie dat de verrekijker niet mee was gekomen. Foutje bedankt, aldus mijn vrouw! Zelf kon ik via mijn inmiddels opgestelde fotoapparatuur – met telelens – het één en ander waarnemen. Het bleek een kapitaal plaatshert (vermoedelijk een 20-ender) met een klein roedeltje kaalwild op lavei en deels zittend te herkauwen.

Het plaatshert blijkt vermoedelijk een 20-ender te zijn met een mooi symmetrisch ontwikkeld gewei, extreem zwaar ontwikkelde midden-takken en van beide wolfstakken is de linker gegaffeld – Foto: ©Ton Heekelaar.

Hinderlijke takken

Warempel, het bleek nabronst opdat een jaarling spitser door het plaatshert op gepaste afstand werd verjaagd. Gevolgd door licht geburel. Wanneer een stuk kaalwild achter bleef werd deze door het plaatshert direct weer bij het roedel gedreven. Maar… voor kwaliteitfoto’s was de afstand voor mooi te groot, alsmede bevond het roedel zich in de bosrand met diverse hinderlijke uitstekende dode takken. Maar ja, het bloed van de hobby-buitenfotograaf kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan.

Foto-Technisch altijd wat. Nu staat voor mooi het plaatshert met zijn rechterstang in een dennentak! Let op kenmerk hap uit R/oor – Foto: ©Ton Heekelaar.

Gedachten

Dus de ontspanknop van de super Nikon D.500 camera werd beroerd en gelijktijdig deed de AF functie van mijn nieuwe Nikkor 200-500mm/f5.6 ED telelens met VR via een hoorbaar klikje van de sluiter zijn werk. Op dat moment was ik wegens de matige foto-technische omstandigheden in gedachten bij mijn vriend -“fotoshop”- …

Lees ook: Op de Wildbaan – Deel 18

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/10/31/op-wildbaan-deel-17/