Veensteeg… wordt Weensteeg!

Een treurig, impopulier gebeuren…

We kunnen het niet laten om onze stem met betrekking tot de rigoureuze bomenkap op de Veensteeg in het Binnenveld, te laten horen en dat heeft – letterlijk en figuurlijk – een gegronde reden.

Al vaker schreven wij over het gezichtsverlies voor de “Peppels” aan de Veensteeg en momenteel staat er gelukkig nog een deel van de eens zo schitterende ‘Groene Kathedraal’. Maar… voor hoelang nog… of is er toch nog een klein lichtpuntje?

Komende vanaf de Kraatsweg, zien we in de verte al de Veensteeg – Foto: ©Louis Fraanje

Kaalslag

Bij de kap van 900 populieren aan Veensteeg en Nieuwe Kanaal bij Wageningen werd steeds gesproken over ‘gefaseerde’ kap. Daarom waren wij en ook anderen, van mening dat de bomenkap uitgespreid zou worden over een langere periode. Elk jaar een paar slechte bomen er tussenuit halen en nieuwe direct aanplanten. Hiermee zou dan het beeld van deze mooie populierenlanen gehandhaafd blijven. Maar… achteraf bleek ons dat ‘gefaseerd’ betekent: 900 bomen binnen twee jaar!

De Stadspartij van Wageningen heeft destijds nog geprobeerd, om de gemeenteraad over deze ingrijpende beslissing te laten nadenken. Een motie van deze partij werd alleen gesteund door de SP. Alle andere politieke partijen kozen voor ‘kaalslag’. Wij betreuren dit ten zeerste, omdat langs dit soort stegen, historisch gezien populieren horen te staan!

De reuzen aan de Veensteeg staan nog overeind, maar hoelang nog? – Foto: ©Louis Fraanje

Enorme wond

Maar… ondanks de ‘enorme wond’ die er is geslagen in het stuk tussen het Nieuwe Kanaal en de Nieuwesteeg, staat het gedeelte verder naar het noorden er nog steeds als een rots in de branding van alle bomenkap-ontwikkelingen. We hebben – ondanks alles – een heel klein beetje hoop, dat men de grote historische waarde van deze ‘Groene Kathedraal’  uiteindelijk toch gaat inzien! Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald!

 

 

 

 

 

 

De knip aan de zuidzijde waar de Nieuwesteeg aansluit op de Veensteeg – Foto’s: ©Louis Fraanje

Schril contrast

Vanuit het veld hebben we nog eens een machtig uitzicht op de Veensteeg met haar hoge populieren, die daar als grote reuzen in het gelid staan, als beschermende wachters. Ik kan het nog altijd niet bevatten, dat deze schitterende en tegelijkertijd monumentale populieren-allee, helaas ten dode is opgeschreven! De hoogspanningsmasten aan de westkant, vormen een schril contrast met de populieren van de Veensteeg.

De hoogspanningsmasten aan de westkant van de Veensteeg – Foto: ©Louis Fraanje

_______________________________________________________________________________________________

De Veensteeg in de kunst

Marcel van Uffelen uit Wageningen Hoog is een technisch ingenieur die al meerdere jaren in zijn vrije tijd schildert.
Tijdens fietstochtjes in de omgeving kwam hij ook vaak door de Veensteeg en daarvan heeft hij indertijd twee schilderijen gemaakt. Je kan ze bekijken middels onderstaande link.

http://mvanuffelen-schilderijen.nu/galerie.htm

 

_______________________________________________________________________________________________

 

Groene Kathedraal

Wie eens een wandeling of fietstocht gemaakt heeft door deze imposante “Groene Kathedraal” en het ruisen van de enorme reuzen der populieren op zich heeft laten inwerken, vergeet dat zijn leven lang niet meer!
Wie deze unieke populierenlaan nog wil zien en de bijzondere sfeer die er van uitgaat, wil proeven, moet echt niet langer wachtenm maar nu gaan!

Het zou daarom niet verkeerd zijn, als men de grote populieren nog zou laten staan, totdat de nieuwe aanplant elders aan de Veensteeg hoog is geworden en… misschien is er een heel klein lichtpuntje?
In een krantenartikel van de Stentor, geschreven door Arnold Winkel op 22 september jl. lazen we:

“De rij bomen ten noorden van het Nieuwe Kanaal verkeert in relatief goede staat en blijft behouden zolang dit vanuit veiligheid en onderhoud mogelijk is. De bomen kunnen naar verwachting nog enkele jaren mee.’’, aldus een woordvoerder van de gemeente Wageningen!

Desondanks blijven wij het jammer vinden, dat men geen populieren meer heeft aangeplant,
maar de meerderheid heeft uieindelijk gekozen voor ‘kaalslag’ en ander soort bomen,
die volgens ‘deskundigen’ beter zouden passen?

Hopelijk wordt de Veensteeg geen Weensteeg!

De Veensteeg vanuit de lucht in noordelijke richting – Foto: ©Jan van Uffelen

Gaat de toekomst voor de Veensteeg er echt zo uitzien? – Foto: ©Jan van Uffelen

_______________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje dat Jan van Uffelen maakte:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/10/27/veensteeg-wordt-weensteeg/