Naar buiten in het “Rauwe Veld” – Deel 22

Hernieuwde kennismakingen in het Rauwe Veld…

Het is alweer even geleden dat ik iets schreef over het reewild in het Rauwe Veld, dat was in mei  van dit jaar toen liepen de meeste bokken nog met hun bastgewei. Maar… mede doordat het gras steeds hoger groeide en niet gemaaid werd en blijkbaar het reewild naar elders was vertrokken, kwam er van reeën fotograferen weinig terecht, helaas. Dan verleg je het werkterrein naar een ander deel van de Veluwe, zoals bijvoorbeeld NP De Hoge Veluwe of Het Paradijs in Barneveld, maar daar heeft u dan ook alles over kunnen zien en lezen.

Zo sta ik ineens ‘oog in oog’ met deze mooie 6-ender – Foto: ©Louis Fraanje

Pollux II

Nu op zondagavond 8 oktober ben ik weer present in het Rauwe Veld en gelijk is het raak, er staat een mooie 6-ender in het weiland, er is niet al teveel licht meer, maar ik probeer toch te fotograferen. Ik vermoed dat het Pollux II zal zijn, tenminste als ik zo de hoge enden aan de voorkant van het gewei zie, maar het is allemaal wat ver weg, dus laten we het er in eerste instantie maar op houden, dan zien we later wel weer. Zo staan we even later enkele minuten ‘oog in oog’ met elkaar en dan weet ik het zeker, het is Pollux II, geweldig toch… na zoveel maanden!

De bok kijkt nog eens achterom en dan weet ik het zeker, het is Pollux II – Foto: ©Louis Fraanje

In hetzelfde weiland als de bok, liep ook een reegeit – Foto: ©Louis Fraanje

De bok ziet blijkbaar wat aan de overkant bij het riet – Foto: ©Louis Fraanje

Twee reekalveren

Terwijl ik zo de bok aan het observeren ben, komt een reegeit aanlopen, die had ik ook al eerder gezien, maar de bok trok op dat moment meer mijn aandacht, omdat ik meende deze te herkennen zoals ik al eerder opperde, maar ik twijfel nog. Ondertussen gaat de blik van de bok naar links, blijkbaar heeft hij daar wat gezien, ook ik kijk nu naar links en ontdek daat twee reekalveren. Inmiddels zijn deze al aardig groot, maar toch nog duidelijk als kalveren te herkennen, in de dekking van de rietkraag, vallen ze nauwelijks op.

Twee reekalveren in de dekking van de rietkraag – Foto: ©Louis Fraanje

Het gezinnetje is compleet twee kalveren, de reegeit en reebok – Filmfoto: ©Louis Fraanje

Eigen kostje

Als ze dan even verderop hun moeder herkennen, rent een van hen naar de reegeit en hangt binnen de kostste keren aan de uier en zuigt of zijn leven ervan afhangt. Ook de andere komt nu aangelopen en duikt ook direct onder moeders buik, om een tepel te zoeken. Alles bij elkaar duurt het zogen maar enkele  luttele seconden, want de geit gunt ze niet zoveel meer als in het begin, ze zullen meer en meer hun eigen kostje op moeten zoeken. Een mooi gezicht om dit gezinnetje zo bij elkaar te zien. Dit laatste stukje heb ik gefilmd, daar was nog genoeg licht voor aanwezig.

Lees ook: Naar buiten in het “Rauwe Veld” – Deel 23

_______________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:  

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/10/26/naar-buiten-rauwe-veld-deel-22/