Als de kat van huis is…

Als de kat van huis is, dansen de muizen..

Een mooi gezegde natuurlijk, maar in ons geval danst er dan toch één muis minder, die was eventjes ‘buitenshuis’ en dat kwam hem of haar, vandaag dus duur te staan. Dit kat en muis-spel zagen wij enige dagen geleden bij ons in de buurt gebeuren. Maar voordat ik goed en wel besefte wat er gaande was, hing de grijs-bruine prooi, in de bek van de kat. Ja hoor… daar stond een kat van iemand uit de buurt, als een triomfantelijke jager met zijn buit – een dode muis – tussen de tanden!

Als een triomfantelijke jager, met zijn prooi tussen de tanden – Foto: ©Louis Fraanje

Onaangename ontmoeting

Ik dacht eerst dat hij een grijs balletje of iets dergelijks te pakken had, maar toen ik eenmaal de telelens op hem richtte, ontdekte ik het muisje, dat levenloos met kop en staart naar beneden, in de ijzeren greep van van de huiskat hing. In eerste instantie een wat onaangename ontmoeting, maar aan de andere kant een ‘haarscherp’ beeld van de harde werkelijkheid.

Kom maar niet te dichtbij, want… – Foto: ©Louis Fraanje

Lieve kat

Zulke dingen gebeuren natuurlijk dagelijks, alleen zien we het niet altijd zomaar voor onze ogen gebeuren, nu dus wel… en het benadrukt maar weer eens heel duidelijk de harde werkelijkheid van de natuur. Natuurlijk mogen wij dat zo’n kat niet kwalijk nemen, hij of zij volgt het aangeboren jachtinstinct, dat mag duidelijk zijn. Daarnaast zien we ook in dit speciale geval, dat de medaille altijd twee kanten heeft, die lieve kat op schoot is ineens veranderd in een felle jager!

De kat maakte rechtsomkeert en ging er vandoor met de buit – Foto: ©Louis Fraanje

Jacht is spelletje

De kat bleef niet op mij staan wachten en maakte rechtsomkeert. Tegelijkertijd filosofeerde ik verder, dat voor de doorsnee kattenliefhebber, zoiets amper te geloven is, maar een kat is in de eerste plaats een jager. Katten beschikken over een aangeboren jachtinstinct. Hoe goed ze thuis ook gevoerd worden, hun natuurlijke instinct zet hen aan tot jagen. Het enige verschil met een wilde kat is, dat een huiskat zijn prooi wel doodt maar meestal niet verorbert. De jacht is dus alleen maar bedoeld als een leuk en spannend spelletje voor het dier.

De kat bleef lange tijd bij de hoek van het huis staan kijken – Foto: ©Louis Fraanje

De bel aanbinden…

Pogingen om het jachtgedrag van de kat aan banden te leggen, zijn niet altijd even succesvol. Een veel voorkomende methode is een belletje aan de halsband bevestigen. Het aantal gevangen prooien vermindert al snel tot 50%, maar de kat is vaardig genoeg om op zo’n manier te leren sluipen dat het belletje geen tot weinig geluid meer maakt! Wil je toch je geweten sussen? Zorg voor een ‘avondklok’ en hou je kat ’s nachts binnen. Of speel zelf voor ‘prooi’ met een veertje op een stokje! Lees meer >>

_______________________________________________________________________________________________

Bekijk ook eens dit you tube filmpje van Lotte W:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/10/25/als-kat-huis-is/