Gezichtsverlies voor de “Peppels” aan de Veensteeg

Vervanging overjarige ‘peppels’ (populieren) Veensteeg, Nieuwe Kanaal en Kanaalweg

DSC_7560-klein

De Veensteeg met haar enorme populieren – Foto: ©Louis Fraanje

De 900 populieren langs de Veensteeg, het Nieuwe Kanaal en de Kanaalweg in Wageningen, zijn circa 50 tot 60 jaar oud. Voor populieren in een laanstructuur is dit vrij oud.

De populieren zullen uiteindelijk dan toch allemaal gekapt worden. Daarna komen er jonge (ander soort) bomen voor terug.

Groene Kathedraal 

Het Binnenveld is een open gebied, en langs dit soort stegen horen historisch gezien populieren te staan. Sommigen noemen deze Binnenveld-entree van Wageningen zelfs de Groene Kathedraal.

Ondiep wortelen

De bomen zijn volgens deskundigen – gezien hun leeftijd – aan vervanging toe zijn. Normaal gesproken gaan populieren 30 à 40 jaar mee? Daarna worden ze instabiel, dat komt, omdat ze ondiep wortelen en deze bomen zijn al ruim 50 jaar oud.

Er is geconstateerd dat ze minder gezond zijn. De brandweer moet ook steeds meer takken weghalen als het heeft gestormd. Iets waarbij wij zo onze vraagtekens zetten!

 

“Het ruisen van de peppels”

De schrijfster Annie van Gansewinkel 
schreef in oktober 2013 het volgende:

” Ik ging vanmiddag naar het Binnenveld, om de peppels te zien. Nu kan het immers nog. De populieren aan de Nieuwe Kanaal en de Veensteeg staan nog in blad. De komende weken worden ze kaal en als het aan de gemeente Wageningen ligt, wordt het op termijn volledige kaalslag. De bomen zouden te zwak zijn en daardoor gevaar opleveren. Ik heb helemaal geen verstand van bomen, maar ik vraag me toch in gemoede af of er geen andere oplossing is. Niet alle bomen kappen, alleen de gevaarlijke, gefaseerd eventueel?

foto_Arboretum2-8-2012door_Noor-klein

Annie van Gansewinkel in het Arboretum te Wageningen – ©Eigen foto

Boompje groot, plantertje dood

 Hoewel er zelfs ooit stemmen opgingen voor een open polderlandschap, zal de gemeente wellicht herplanten.
‘Boompje groot, plantertje dood,’ zei mijn schoonmoeder vroeger en zij kon het als Boskoopse weten. Als er nieuwe bomen komen, maak ik waarschijnlijk niet meer mee dat het weer bomen van formaat zijn.
Het gaat niet alleen om mij en andere mensen. De dieren vinden er nu ook meer beschutting. Zal de ijsvogel er zich nog vertonen? Wat voelde ik me een geluksvogel toen hij eerder dit jaar vlak voor me opdook.
De paddenstoelen die zich thuisvoelen bij de bomen en zich hier en daar verdekt opstellen tussen afgevallen blad. Hebben zij er nog iets te zoeken als het een kale oever is?” 

“Voor het eerst kijk ik echt goed naar de oude stammen.
Ze zijn door het leven getekend. Bijna wetmatige ruitpatronen en grillige kronkels.
En ik luister.
Ik luister naar het ruisen van de peppels.
Geruststellend, lijkt het. Maar zij weten niet wat hun boven het hoofd hangt.
Ik voel het gemis nu al”.

Lees ook: Blog Eric Wijnacker in De Gelderlander: Wageningen kan niet zonder peppels  

***

27 april 2010 P1530875-klein

Aanspanning met paarden op de Veensteeg – Foto: ©Louis Fraanje

De afgelopen twee jaar heeft de gemeente onderzoek laten doen naar de conditie en vitaliteit van deze bomen. Regelmatig is er dood hout en breken takken af, met toenemende veiligheidsrisico’s en onderhoudskosten als gevolg. Onafhankelijke boomtechnische bureaus hebben geadviseerd de bomen te verwijderen en te vervangen???

Klankbordgroep

Burgemeester en wethouders (B&W) hebben een klankbordgroep gevraagd advies uit te brengen over de vervanging van de populieren. De klankbord groep bestaat uit:

  • Agrarische Natuurvereniging het Binnenveld
  • Wijkpanel West
  • Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging/Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid
  • Wagenings Milieuoverleg
  • Weidevogelwerkgroep Binnenveld-Oost
  • H. Limpens (Vleermuisdeskundige)
  • Bomenstichting Wageningen
  • Mooi Wageningen
foto_veensteeg

De fotograaf – Jan van Eck – klom in 1978 in de hoogspanningsmast naast zijn huis aan de Dijkgraaf om deze foto te maken. Op de achtergrond kun je de populieren van de Veensteeg zien – Foto: ©Jan van Eck.

Veensteeg Bennekomse Meent Jac. Gazenbeek - kopie

De Veensteeg toen deze nog onverhard was – Foto: ©Jac. Gazenbeek

Advies

In de maanden oktober tot en met januari 2015 heeft de klankbordgroep hard gewerkt aan haar advies voor het college van B&W over de vervanging van de 900 populieren langs de Veensteeg, het Nieuwe Kanaal en de Kanaalweg. Op 24 februari bood de klankbordgroep het adviesrapport officieel aan het college van B&W aan. Het college heeft het advies overgenomen. Het adviesrapport inclusief bijlage 1 en bijlage 2 zijn op 28 april 2015 in de gemeenteraad besproken. We houden u op de hoogte!

Lees meer: Veensteeg veranderd in een slagveld

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/07/15/gezichtsverlies-voor-de-peppels-aan-de-veensteeg/