Veensteeg veranderd in een slagveld

animaties-gif-journalisten-3865095Bomenkap prachtige populieren-laan in volle gang 

Dat de Veensteeg veranderd is in een slagveld, mag ik het zo zeggen? Of moet ik mij gewoon aansluiten bij de meerderheid die het er mee eens is? Ondanks die beslissing, blijf ik het toch ontzettend jammer vinden, alle mooie plannen ten spijt. Het kappen van de prachtige bomenlaan is inmiddels al in volle gang en zal – zoals op de borden is aangegeven – medio april afgerond worden. Het nare gevoel in mijn buik gaat niet weg, het blijft ‘vreten’, ik kan er ook niets aan doen!

DSC_4328

Het bord laat niets aan duidelijkheid te wensen over – Foto: ©Louis Fraanje

Vallende takken?

Reden voor deze bomenkap zou het dreigende gevaar van vallende takken zijn van de zestig jaar oude bomen. Landschapsarchitect Frits Ruyten (1950) heeft als enige bezwaar gemaakt tegen de bomenkap. Ruyten houdt zich zijn hele leven al bezig met beplanting in relatie tot landschapsarchitectuur. Samen met anderen heeft hij ook weten te voorkomen, dat er in het Heelsumse Beekdal bebouwing is gekomen. Zo konden we onlangs lezen in een plaatselijke krant.

1de64d1

Dr. Frits Ruyten – ©Eigen foto

Unieke bomenlaan voor Nederland

Ruyten gaat verder: “Middels het regionale nieuws kreeg ik door wat er met de populieren in het Binnenveld dreigde te gebeuren. Ik ben er gaan kijken en onderzocht de situatie ter plekke.”

Zijn conclusie: “Hier is veel meer onderzoek nodig. In mijn beleving is het een unieke bomenlaan. Het aantal stammen in het open gebied nodigt je uit om er te wandelen, te rennen en te verwijlen. Mocht blijken, dat dit een unieke bomenlaan voor Nederland is, dan moet dat op basis van onderzoek worden vastgesteld. Dan moet alles gedaan worden om de laan te behouden.”

DSC_4315

De eens zo trotse populieren, liggen aan stukken in de berm. De “Groene Kathedraal is verandert in een slagveld – Foto: ©Louis Fraanje

Geen (be)houden aan

In zijn bezwaarschrift heeft hij voorstellen gedaan om extra geld voor onderhoud te genereren, bijvoorbeeld middels adoptie. De afdelingen Bosbouw en Landschapsarchitectuur van de Wageningse universiteit zouden er dan ook in betrokken moeten worden.

Uit vakliteratuur ‘Bosecologie en bosbeheer’ (Jan den Ouden e.a, 2011) blijkt, dat populieren onder optimale omstandigheden tussen honderd en honderdzestig jaar oud worden: “Dat blijkt uit gedegen onderzoek. Men kan kiezen voor zorgzaam beheer. Het landschappelijk beeld en de betekenis blijven in stand, terwijl je tussen de bomen aan het verjongen bent. Haal steeds de zwakke bomen weg en plant nieuwe, zodat het mooie beeld op de bomenlaan behouden blijft. Uit onderzoek, opgedragen door de gemeente Wageningen, blijkt dat 75 procent van de populieren kerngezond zijn,” zegt hij in zijn betoog.

DSC_4324

Ter hoogte van de Nieuwesteeg, staat in noordelijke richting nu nog het laatste stuk – Foto: ©Louis Fraanje

Requiem

De landschapsarchitect wees er heel duidelijk op in zijn verhaal, dat hij nog nergens een bord met ‘Gevaar voor vallende takken. Lopen op eigen risico”, was tegengekomen.  “Men loopt en rijdt er nog steeds rustig en onbevangen rond. Er is daarom nog voldoende tijd om goed over de kap na te denken. Zie ook het artikel over het het boek van Huijser en Meeuwsen – Het ruisen van de populieren – waarin het voortschrijdend inzicht. Iedereen is in dat boek zó positief over de bomenlaan: het kathedraaleffect, het markante geluid van de bomen, de vele vogels, het rennen en fietsen daar. Zó herkenbaar. Er kunnen daar zo’n vijftig vogelsoorten voorkomen en er is poëzie rond de populieren. Er zijn weinig of geen opmerkingen over vallende takken aldaar. Zo mogelijk ontfermt een stichting zich over de bomenlaan, waarbij het adopteren van een boom mogelijk wordt”.

DSC_4323

Een eenzame mevrouw met de fiets aan de hand in een ‘kale’ Veensteeg – Foto: ©Louis Fraanje

Het is voorbij…

Als we ter hoogte van de Nieuwesteeg staan en onze blik richting Wageningen gaat, dan zien we een troosteloze en kale vlakte met hier en daar nog een enkele boom. Kijken we dan de andere kant op, dan staat daar nog een schitterend stuk van de Veensteeg in oude glorie alsof er niets aan de hand is. Het naambordje ‘Nieuwesteeg’ krijgt nu ongemerkt een dubbele betekenis in dit speciale geval. Even speelt de gedachte door mijn hoofd: “Zouden ze dit laatste stuk dan toch nog laten staan?”

Helaas… alle mooie woorden en feiten ten spijt, de zogenoemde ‘democratie’ heeft beslist, dus zullen we er aan moeten wennen. Als we dan aan de andere kant tussen de omgezaagde stammen door een eenzame mevrouw, hoofdschuddend met de fiets aan de hand, door een ‘kale’ Veensteeg zien lopen, dan is het beeld compleet.
Het is voorbij!

motorzager aan het werkWe zijn benieuwd hoe de nieuwe Veensteeg eruit komt te zien, met andere bomen en dus ook een totaal ander gezicht.  Het enige wat we nog kunnen doen, is hopen dat men er ook echt iets moois van maakt. Wat het dan ook moge worden, de oude luister van de “Groene Kathedraal” zal helaas nooit meer terugkeren!

Lees ook: Groene Kathedraal van populieren verdwijnt

____________________________________________________________________________________________________

Bron Frits Ruyten: “Er groeien nog steeds levende bomen aan de Veensteeg!”

********************************************************************************************************************************************

In het onderstaande filmpje zien we Frits Ruyten zijn verhaal doen:

 

https://www.youtube.com/watch?v=DUJ-EQI-ruo

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/03/17/veensteeg-verandert-in-een-slagveld/