Wisenten kunnen half april definitief uitgezet worden!

animaties-gif-journalisten-3865095Groen licht voor wisent bij Kootwijk

De kudde wisenten op de Veluwe kunnen half april definitief uitgezet worden. Dat meldt Stichting Wisent op de Veluwe. Eerder deze maand was de komst van de Europese bizon op een terrein globaal tussen Kootwijk en Radio Kootwijk onzeker, vanwege bezwaren van bewoners van Radio Kootwijk.

DSC_4136 - kopie - kopieWisent komt nu definitief naar de Veluwe - Foto: ©Louis Fraanje

Wisent komt nu definitief naar de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Radio Kootwijk positief

Naar aanleiding van een draagvlakpeiling, uitgevoerd door de dorpsraad van Radio Kootwijk, is nu helder dat een meerderheid van 41 procent in het dorp positief is over de komst van de dieren. 36 procent stemde neutraal, 23 procent stemde negatief. De uitkomsten en conclusies zijn gedeeld met Staatsbosbeheer, die nu besluit over de komst van de dieren.

Staatsbosbeheer heeft besloten dat de komst van de wisenten half april doorgaat én dat gestructureerd contact nodig is met de dorpsraad, de gemeente Apeldoorn en bewoners over het project, zo meldt de stichting. Vanuit het dorp werden eerder vooral zorgen geuit over parkeerdruk door belangstellenden die de dieren willen bekijken. Volgens de stichting zijn die zorgen onterecht, omdat bezoek aan de wisenten alleen via een excursie onder leiding van een gids kan. Startpunt van die excursies ligt niet in Radio Kootwijk, maar in Kootwijk.

72e94737-1c4e-443d-8e4c-3e729ae5f9b5

Gidsen van het IVN gaan de excursies straks begeleiden onder leiding van Staatsbosheer – Foto: ©IVN

Uit Duitsland

De verwachting is nu dat de eerste vier wisenten in de tweede week van april arriveren vanuit Duitsland. Ze gaan eerst naar een wengebied, midden in het bos. Na vier tot zes weken kunnen de dieren het hele leefgebied gaan verkennen. Excursies volgen pas wanneer gemaakte afspraken met de gemeente Apeldoorn over parkeermaatregelen zijn uitgevoerd.

Het leefgebied van de wisenten ligt deels op terrein van de gemeente Barneveld, deels ook in de gemeenten Apeldoorn en Ede. De kudde moet volgens Stichting Wisent op de Veluwe en de provincie Gelderland de positie van de Veluwe verbeteren, de variatie in natuur bevorderen en een bedreigde diersoort instandhouden. Een Europees fokprogramma moet de samenstelling van de nieuwe kudde in de gaten houden.

Bron:  Barneveldse Krant

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/03/18/wisenten-kunnen-half-april-definitief-uitgezet-worden/