Op de Wildbaan – Deel 16

Serieuze en komische momenten tijdens de hertenbronst…

Ondertussen gebeurt er helemaal aan de overkant naar rechts, ook iets heel komisch, daar zien we ineens een hertenkop boven het gras uitkomen, Het lijkt wel of hij zo uit de grond tevoorschijn komt, onzin natuurlijk, ook de fietsers aan de overkant zullen dat vreemde beeld voor zich hebben. Blijkbaar loopt daar net een slenk(laag gedeelte) waar het hert zich bevindt, Ik weet zeker, als u er bij geweest zou zijn, had u ook even moeten glimlachen, echt heel erg komisch.

Dan zien we plotseling een hertenkop vanuit de grond omhoog komen – Foto: ©Louis Fraanje

Even later staat hij bovenop het heuveltje te burlen – Foto: ©Louis Fraanje

Bronstroep beantwoordt

De fietsers vinden het blijkbaar niet interessant genoeg en gaan er vandoor, maar als dan na een tijdje het hert, vanuit de slenk omhoog komt en boven op het heuveltje gaat staan burlen, is dat natuurlijk een schitterend moment. Het duurt niet lang, of van links wordt zijn rauwe bronstroep beantwoordt en ook daar krijgt  een plaatshert – ongewenst – bezoek van een rivaal.

De twee rivalen rennen naast elkaar door het hoge gras – Foto: ©Louis Fraanje

Dreigende geweien

Even later zie ik ze achter elkaar door het hoge gras rennen en en af en toe wordt er gestopt en dreigen ze met het gewei naar elkaar, maar als de geweien in elkaar klappen, verdwijnen ze net achter een lage wal, het enige wat zichtbaar blijft, zijn de geweien die zo af en toe boven het hoge gras uitkomen. In het filmpje is dat goed te zien.

Het plaatshert krijgt – ongewenst – bezoek van een rivaal – Foto: ©Louis Fraanje

Heb je net wat hindes bij elkaar, komt er een rivaal opdraven – Foto: ©Louis Fraanje

Daverende bronstroep

Zo gaat het de hele avond maar door, dan weer hier en dan weer daar en als er zich weer een bronstroedel gevormd heeft, komt er wel weer een rivaal opdagen of draven, om de boel even in de war te schoppen. Als deze dan daarna zijn kop achterover gooit en met een wijd opengesperde ‘muil’ zijn bronstroep over het Reemsterveld laat daveren, gaat dat geluid je door merg en been. Geweldig!

Met een wijd opengesperde ‘muil’ laat hij zijn bronstroep over het Reemsterveld daveren – Foto: ©Louis Fraanje

Losbarstende regenbui

Wat een spektakel, het lijkt wel of het deze avond allemaal moet gebeuren, of dat de naderende regenbui ze op de hielen zit. Maar… als deze losbarst boven het Reemsterveld, gaat het desondanks allemaal gewoon door of er niets aan de hand is. Gelukkig heb ik een flinke paraplu, waaronder vandaan ik ongestoord het laatste stuk van deze bijzondere ‘bronst-avond’ door kan filmen. Al viel dat uiteindelijk allemaal wel – lettelijk en figuurlijk – een beetje in het water, ook het licht was zo goed als verdwenen. Mede door al dit soort zaken, zijn de beelden zeker niet van top-kwaliteit, maar… de beleving is er niet minder om. Dus als u dat voor lief neemt, kunt u meegenieten van mijn enthousiasme!

Lees ook: Op de Wildbaan – Deel 17

_______________________________________________________________________________________________

Ga er maar even goed voor zitten en kijk over mijn schouder mee naar deel 2 van deze bronst-avond:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/10/02/op-wildbaan-deel-16/