Op de Wildbaan – Deel 15

Eindelijk eens een avond met schitterende ‘Bronsttaferelen’… 

Eigenlijk zag het er somber uit, althans volgens buienradar, die lieten zien dat er veel regen op komst was en dat kan een mens aan het twijfelen brengen. Dus wat ga je doen?

Je wilt toch naar de herten, want het blijft trekken en… wie weet, wordt er vanavond gevochten, want het loopt naar het einde van de maand september. En de ervaring heeft ons geleerd, dat zo rond de overgang van september naar oktober, de bronst op z’n hevigst kan zijn.

Het bronstroedel – met aan de linkerflank het plaatshert – komt naar voren – Foto: ©Louis Fraanje

Gelijk raak

Zo’n avond was het afgelopen vrijdag 29 september op het Reemsterveld, ja… een ‘BRONST-AVOND’ met hoofdletters, dat durf ik gerust te zeggen, tjonge… jonge….en ondanks dat later op de avond, de regen met bakken vol naar beneden kwam. Net even na de klok van zessen had ik mij op een heuveltje aan de zuidkant van de ‘bronst-arena’  geïnstalleerd en meteen al aan het begin van de avond was het gelijk raak, Rechts vooraan in het veld liep een hele mooie 22-ender, die we hier de afgelopen tijd al vaker hadden gezien, volop in actie en maar jagen achter de hindes aan, zo af en toe zijn tong een eind uit z’n bek, het leek wel of zijn leven er vanaf hing!

Het plaatshert jaagt achter een hinde aan met de tong uit zijn bek – Foto: ©Louis Fraanje

 

De plaatsherten komen nu gevaarlijk dicht bij elkaar – Foto: ©Louis Fraanje

Op de vuist

Rondom in het veld weerklonk het rauwe geburl van de geweidragers en verdeeld over het veld, hadden zich op verschillende plekken, kleine bronstroedels gevormd en de heren verdedigden deze met hand en tand, in dit geval met hun gewei, Dat bleek wel, toen er even later – helemaal achterin – twee geweidragers zeker wel zo’n kleine 10 minuten lang met elkaar op de vuist gingen. Hele even stonden de twee gladiatoren dreigend tegenover elkaar, toen gingen de koppen naar beneden en klapten de geweien in elkaar. Een stukje daarvan heb ik ook proberen te filmen(Zie onder).

Dreigend staan de twee gladiatoren tegenover elkaar – Foto: ©Louis Fraanje

En dan… klappen de geweien in elkaar – Foto: ©Louis Fraanje

En ze weten – blijkbaar – van geen ophouden – Foto: ©Louis Fraanje

In de lens

Hoewel de afstand toch aardig groot is, ik schat het ruwweg op zo;n 100 meter, als het niet meer is, kan ik het vechtende tweetal toch heel aardig in de lens vangen. Wat dat betreft heb ik ontzettend veel plezier van mijn nieuwe NIKON 500D, met daar de 500mm telelens aan gekoppeld, natuurlijk moet ik de beelden wel wat kroppen, maar toch. Als ik dan terugdenk aan vroeger met de kleine klik-klak Rollei

Aangekomen bij een deel van het roedel, weerklinkt zijn rauwe bronstroep – Foto: ©Louis Fraanje

Veel concurrentie

Als het gevecht ten einde is, komt de 22-ender weer snel terug draven naar zijn harem, want er is op dit moment teveel concurrentie in de buurt en… voor je het weet, gaat een rivaal er met je dames vandoor. Opletten dus! Dit is genieten in ‘optima forma’, zoals ik al vaker heb opgemerkt tijdens mijn zerftochten door de natuur. Maar de avond heeft nog veel meer in petto, iets… wat ik op dat moment natuurlijk nog niet kon weten, daarover vertel ik u alles in het volgende deel!

Lees ook: Op de Wildbaan – Deel 16

_______________________________________________________________________________________________

Bekijk het filmpje:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/09/30/op-wildbaan-deel-15/