Op de Wildbaan – Deel 4

Mooie geweidragers in een steeds veranderend avondlicht

Op een gegeven moment trok het gehele roedel in de richting van het oude dennenbos, een prachtig gezicht om al die bruine geweidragers door de paars-bloeiende heide te zien gaan. Het donker-groene dennenbos  deed de rest om het ‘plaatje’ compleet te maken en dan hoop je dat ze nog een keer allemaal hun kop omhoog doen en even in jou richting kijken. Helaas… deze keer ging dat feest niet door, maar al met al mochten wij vanavond niet klagen, want mede door steeds veranderende licht, konden we toch nog wat bijzondere opnames maken.

Een roedel geweidragers in de paars-bloeiende heide – Foto: ©Louis Fraanje

Aparte sfeer

Ineens kwam de avondzon vanachter het dikke wolkendek tevoorschijn en het lage heldere licht gaf een heel aparte sfeer aan het tafereel daar aan de bosrand. Natuurlijk is zoiets in werkelijkheid vele malen mooier, maar je wilt het toch vastleggen, omdat je zo’n prachtig ‘natuurmoment’ graag aan anderen wilt laten zien. De navolgende beelden, spreken voor zich en behoeven verder geen commentaar.

Het heldere avondlicht gaf het tafereel aan de bosrand een heel aparte sfeer – Foto: ©Louis Fraanje

De drie laatsten trekken ook naar de bosrand – Foto: ©Louis Fraanje

Onweerstaanbare drang

Toen wij  de camera weer in de richting van de bosrand richten, zagen we dat er vooraan een aantal herten al vechtend de dekking introkken. Nogmaals, dit heeft natuurlijk alles te maken met de komende ‘bronsttijd’, je voelt dat ook bij de herten de spanning stijgt, een onweerstaanbare drang waaraan niet valt te ontkomen.

– Foto: ©Louis Fraanje

Roedel kaalwild

Toen het roedel geweidragers eenmaal in de dekking was verdwenen, pakten wij onze spullen en trokken in de richting van het Reemsterveld. Inmiddels was het licht om te fotograferen al een stuk minder geworden, maar dat deerde ons niet. Al van een flinke afstand konden we een roedel kaalwild ontdekken, die naar voren kwam en ook bleken er wilde zwijnen in aantocht. Een ontzettend komisch moment, om de hindes plotseling ‘oog in oog’ te zien staan met een zwijn.

Ook hier kwamen de zwijnen even langs, een komisch gezicht – Foto: ©Louis Fraanje

Het roedel kaalwild en geen geweidrager te bekennen – Foto: ©Louis Fraanje

Stromende regen

Wij genoten van het komische schouwspel daar recht voor ons, het enige wat nog ontbrak, dat was een plaatshert, maar die was in geen velden of wegen te bekennen, helaas. Het duurde trouwens niet lang of er kwam weer een donkere lucht aan en die bracht dan ook een fikse regenbui mee. Even later kwam de regen dan ook met bakken vol tegelijk uit de hemel vallen, maar het kaalwild liet zich daar niet door afschrikken en ging gewoon door met eten in de stromende regen. Toen ze zich na de regenbui uit stonden te schudden, was dat een prachtig gezicht, dat we ook op film hebben. (Zie onder).

Lees ook: Op de Wildbaan – Deel 5

_______________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/08/25/op-wildbaan-deel-4/