Het legendarische hert “Hubertus” – Deel 93

Hubertus op weg naar de ‘bronstarena’ op de Wildbaanweg

Het is vandaag woensdag 23 augustus en net na de klok van 5 uur in de namiddag, toen we Hubertus in de buurt van de Hertjesweg het fietspad over zagen steken. Hij had blijkbaar in de zoel gelegen, want hij zat van onder tot boven onder de modder. Dat is natuurlijk al een heel duidelijk teken, dat hij zich al helemaal aan het voorbereiden is voor de komende ‘bronsttijd’. We hebben het er al steeds over gehad en nu is het dan eindelijk zover, tenminste… alles lijkt erop. Ook de beenwond zag er wat minder slecht uit, dus hopelijk gaat ook dat weer wat beter!

Een besmeurde Hubertus steekt het fietspad over – Foto: ©Florus van den Berg

Testosterongehalte stijgt

Van omstanders hoorden we, dat er mensen naar de boswachter gebeld hadden, omdat ze een hert in de modder hadden zien liggen en dat hij zo raar dee. Deze mensen wisten niet dat dit voor een hert de normaalste zaak van de wereld was en dachten dat hij misschien wel wat mankeerde en – in het ergste geval – wel dood zou kunnen gaan, wisten zij veel. Hubertus zijn hormonen beginnen nu aardig op te spelen en het testosterongehalte stijgt, dus vandaar dit gedrag. Ook aan het uiterlijk van Hubertus is duidelijk te zien dat hij verandert is, veel gespierder en heeft hij nu lange manen rondom zijn nek, alles bij elkaar dus een stoere jongen om te zien.

Een gespierde Hubertus en lange manen rondom zijn nek – Foto: ©Florus van den Berg

Verontruste bezoekers

Intussen was – aan de hand van de telefoontjes – de boswachter gearriveerd en even later nog een collega, die al direct zagen wat er aan de hand was en zich dus geen zorgen hoefden te maken. De verontruste bezoekers werden door hen weer op hun gemak gesteld, toen zij bevestigden wat wij ook inmiddels al verteld hadden. Zo zie je maar weer, hoe belangrijk het is om te weten wat er speelt in de natuur, dat voorkomt veel narigheid.

De blik in zijn ogen spreekt duidelijke taal – Foto: ©Florus van den Berg

Een vastberaden Hubertus op weg naar de Wildbaan – Foto: ©Florus van den Berg

Onberekenbaar

Je kon aan Hubertus zien, dat hij helemaal klaar is om naar de ‘bronstarena’ te vertrekken, dat was deze middag duidelijk te merken, ook de blik in zijn ogen sprak duidelijke taal. Regelmatig keek hij met een woeste blik in onze richting en hielden we bewust wat meer afstand. Ook beide boswachters benadrukten dat nog maar eens aan het publiek, want ook al lijkt Hubertus een tam dier, hij is en blijft gewoon onberekenbaar!

Tot ziens op ‘bronst-arena’ aan de Wildbaanweg – Foto: ©Florus van den Berg

Naar de Wildbaan

Inmiddels is Hubertus de Houtkampweg overgestoken  en staat in de bosrand klaar om te vertrekken, nog één keer kijkt hij achterom en lijkt het net of hij zeggen wil: “Nou, beste mensen ik zie jullie straks allemaal wel op de ‘bronst-arena’ aan de Wildbaanweg, dan zal ik eens wat laten zien aan jullie!” Nou… we zijn heel benieuwd hoe hij het er dit seizoen van af brengt. Vorig jaar heeft hij al aardig zijn best gedaan en heel wat gevechten geleverd met zijn rivalen op de Wildbaan. We houden u in ieder geval op de hoogte van de (bronst)ontwikkelingen rondom Hubertus!

Lees ook: Het legendarische hert “Hubertus” – Deel 94

_______________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/08/24/legendarische-hert-hubertus-deel-93/