Op de Wildbaan – Deel 3

Een hert in de bloeiende heide en al enkele voortekenen van de bronsttijd…

Het eerste hert dat we zagen, was een jonge geweidrager een 10-ender, maar het was een prachtig gezicht om hem zo statig in de bloeiende heide te zien staan, echt een plaatje. De paarse heide met daarachter de oude dennenbossen, kijk dat is nou echt de Veluwe in optima forma zou ik zeggen en als je daarbij dan ook nog het geluk hebt, dat er een hert langs komt wandelen, ben je helemaal de gelukkigste mens op aarde.

De jonge 10-ender in de bloeiende heide, bleef even staan kijken – Foto: ©Louis Fraanje

Geen zin

Het duurde maar even, of er kwam een zwaardere jongen – een 20-ender – aanwandelen, we waren er helemaal klaar voor om ook deze in dit schitterende decor vast te leggen op de gevoelige plaat, helaas… Deze had er blijkbaar helemaal geen zin in om gefotografeerd te worden en sjouwde op zijn gemak in de richting van de dekking.

Het oudere hert wilde zo snel mogelijk de dekking in – Foto: ©Louis Fraanje

Bronstmanen 

Maar toen we de camera naar links draaiden, zagen we in het open veld nog een aantal herten aankomen, met voorop een mooie 18-ender met flinke bronstmanen om zijn nek. Gewoon een lust voor het oog, waarbij al die bloeiende heidepollen om hem heen het geheel completteerden.

De bloeiende heidepollen geven de foto een extra dimensie – Foto: ©Louis Fraanje

De 18-ender keek heel even onze kant op – Foto: ©Louis Fraanje

Aftasten en stoeien

Ondertussen waren er nog meer herten bijgekomen en een tweetal raakte met elkaar in gevecht, maar het was bij lange na nog niet zo spectaculair bronstg, zoals we tijdens de hoogbronst kunnen zien. Het was meer een beetje stoeien en elkaar aftasten, voor straks als het menens gaat worden. Dan zal er echt serieus gevochten moeten worden om uit te maken wie de grote overwinnaar is.

Onder het toeziend oog waren twee herten in gevecht geraakt – Foto: ©Louis Fraanje

Van rechts hebben de vechtende herten nu ook bezoek gekregen – Foto: ©Louis Fraanje

Voortekenen

Toch merken we wel, dat de ‘bronsttijd’ niet ver meer weg is, want dit zijn natuurlijk al wel de voortekenen en onze vrienden uit Harskamp Florus en Jannie van den Berg, hadden een tijdje terug op 11 augustus al wat bronstactiviteiten waargenomen. Hier aan de Wildbaanweg en ook verderop bij het Reemsterveld hadden ze al een zogenoemd ‘plaatshert’ gesignaleerd, daar gaan wij straks ook eens een kijkje nemen.

Lees ook: Op de Wildbaan – Deel 4

_______________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/08/24/op-wildbaan-deel-3/