Op de Wildbaan – Deel 5

Nog weinig echte actie op de Wildbaanweg…

Woensdag 23 augustus waren we ‘s avonds om half 7 nog even naar de Wildbaanweg gereden en zagen tegen de bosrand het plaatshert ‘Kinikkebol’ zitten, verscholen achter de gele bloemen van het Jacobs Kruiskruid. Een kalf kwam eens even kijken of er nog wel leven zat in het hert, dat daar met zijn kop plat op de grond lag. Verspreid rondom het hert zaten nog enkele hindes op hun gemakje te herkauwen.

Een hertenkalf komt eens even kijken wat er aan de hand is – Foto: ©Louis Fraanje

Geen belangstelling

Eindelijk… om kwart over 8 kwam het plaatshert tergend langzaam overeind en keek eens even rustig om zich heen, of er eventueel nog wat te beleven viel bij de dames. Maar… zij toonden niet de minste belangstelling, hoe mooi en hoe statig hij ook ging staan, het maakte geen indruk. Zelfs zijn bemodderde lijf, dat doordrenkt was met zijn urine etc. helaas het mocht niet baten.

Het plaatshert stond heel statig aan de bosrand – Foto: ©Louis Fraanje

Langzaam benaderde hij de hindes, maar zij hadden geen belangstelling – Foto: ©Louis Fraanje

Toch is het een schitterend gezicht, als je hem zo ziet staan – Foto: ©Louis Fraanje

Flemen of ruiken

Als hij bij de eerste groep geen respons krijgt loopt hij voorzichtig naar de andere kant van het veld, daar staat een hinde te urineren en een andere kijkt toe. Het plaatshert trekt zijn bovenlip omhoog, flemen wordt dat genoemd, hij doet dit om goed te kunnen ruiken of de hinde soms ‘tochtig’ is en bereid is om met hem te paren. Helaas… ook hier is er voor hem totaal geen belangstelling en krijgt hij geen kans.

Dan trekt hij zijn bovenlip omhoog om te flemen – Foto: ©Louis Fraanje

Helaas het blijft de platen van het plaatshert hebben kunnen schietenze avond verder rustig in de ‘bronst-arena’- Foto: ©Louis Fraanje

Gevecht met een boom

Afgezien van het feit, dat we op deze woensdagavond enkele mooie platen hebben kunnen maken van het plaatshert, bleef het verder erg rustig. Daarnaast heb ik ook nog een kort filmpje kunnen maken, waarin je het plaatshert nog eens kunt bewonderen. Daarnaast zie je ook nog even een kalf dat bij moeder aan het drinken is. Tenslotte trok het plaatshert achter het roedel aan de dekking in en het bleef verder deze avond bij een kort gevecht met een dennenboom en dat was het dan weer. Toch is er iets gaande, dat voel je gewoonweg en we weten ook, dat de Hoge Veluwe meestal één van de eersten is, voor wat betreft de ‘bronst’ van de edelherten, dus… wachten we in spanning af!

Lees ook: Op de Wildbaan – Deel 6

_______________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/08/30/op-wildbaan-deel-5/