Moeflons in de bloeiende heide

Wilde schapen tussen paarse bloemetjes

Inmiddels kunnen we met z’n allen weer genieten van de prachtige paarse heidevelden op de Veluwe, daar heeft u zo onderhand al van alles over kunnen lezen op ons weblog. Nog mooier is het natuurlijk, als je tussen al die mooie bloeiende heidebloempjes, de dieren van de Veluwe kunt fotograferen.

De moeflonram keek ons wat schaapachtig aan – Foto: ©Louis Fraanje

Gekrulde horens

Zo trokken Fransien en ik op zaterdag 19 augustus jl. naar de Noorderheide in de buurt van Elspeet, ook daar was het één grote paarse vlakte, waarin wij een aantal schapen ontdekten, maar… met het verschil, dat dit wilde schapen waren, namelijk de ons zo bekende moeflons zoals ze genoemd worden. Niet zo heel erg ver weg telden wij zo’n tien stuks mooie rammen, die met hun gekrulde horens net boven de heide uitkwamen. Ze waren op dat moment net bezig om hun middag-maaltijd te herkauwen,

Zo’n tiental herkauwende moeflonrammen tussen de heidebloempjes – Foto: ©Louis Fraanje

Vanuit de laagte keken de rammen onze in richting – Foto: ©Louis Fraanje

Geen verwaaiing

Ze lagen een eindje verwijderd van de rest van de kudde, dat waren voornamelijk ooien met hun lammeren en een enkele jonge ram, die blijkbaar nog niet geduld werd bij deze ‘ouwe’ jongens. Vanaf de weg tussen de struiken door, konden wij ze mooi observeren, zonder dat ze ons direct in de gaten kregen. Gelukkig was de wind ons ook gunstig gezind en konden ze geen verwaaing van ons krijgen.

Een beetje jammer was het wel, dat wij op een heuvel stonden, dan krijg je de dieren er nooit zo robuust op, als dat je vanuit de laagte kunt fotograferen, helaas dus. Vooral toen de rammen omhoog kwamen uit de heide, dan is dat voor de fotograaf echt een handicap. Maar goed, je kunt niet alles hebben en dit was al een gelukstreffer.

Een ooi met haar lam kijkt nieuwsgierig over de heide – Foto: ©Louis Fraanje

Inmiddels heeft het tweetal een ram op bezoek gekregen – Foto: ©Louis Fraanje

Zoete geur

We genieten allebei van deze prachtige dieren die zich daar heerlijk vermaken in de bloeiende heide en zich tegoed doen aan de groene blaadjes van jonge berkjes. De geur van nectar is overal duidelijk waarneembaar, deze zoete geur streelt onze reukorganen en is een welkome afwisseling op deze schitterende middag in augustus.

Als er dan nog even een wat oudere moeflonram langskomt, zien we heel vaag nog wat van de sjabrak ofwel witte zadelvlek op beide zijkanten halverwege zijn rug. In de winter is deze witte vlek heel duidelijk zichtbaar en valt hij echt op, mede ook omdat de wintervacht donkerder is.

Een wat oudere moeflonram komt langs – Foto: ©Louis Fraanje

Een deel van de kudde met een jonge ram in de heide – Foto: ©Louis Fraanje

Mooie namiddag

Als we dan tenslotte een jonge moeflonram met een aantal ooien, weg zien trekken door de bloeiende heide, gaan onze gedachten voor eventjes terug naar de herfst van vorig jaar, de bronsttijd van de moeflons, want over een goede acht weken is het alweer zover. Tjonge, jonge, wat vliegt de tijd, maar deze mooie namiddag op de Noorderheide pakken ze ons niet meer af. Misschien dat het licht een beetje aan de ‘harde’ kant was om mooie platen te kunnen maken, maar… dat nemen we dan maar op de koop toe. In ieder geval kunnen we ook deze mooie namiddag, weer bijschrijven in ons natuurdagboek!

_______________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje: 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/08/29/moeflons-bloeiende-heide/