De heide bloeit dit jaar uitbundig

Na een droog voorjaar zijn de heidevelden in de streek toch nog mooi geworden

Begin mei 2017 was het erg droog op de Veluwe. Er werd voorspeld dat zelfs van de heide niet veel terecht zou komen. Eind mei stonden de meeste sloten droog en de hele natuur begon een beetje te verpieteren. Als een gewas slecht tegen droogte kan, dan is dat wel de heide. Het klinkt gek, maar de heide geniet van een nat voorjaar, van mist en koele nachten. Het heeft dan ook niet veel gescheeld of de jonge scheuten van de heide waren verdroogd en verdord. Net op tijd begon het op begon het half juni te regenen en dat zette door tot vandaag de dag. De jonge scheuten van de heide zijn opgeleefd en uitgegroeid tot frisse takjes vol knoppen en bloemen. Met enige achterstand is het goed gekomen met de heidevelden op de Veluwe.

Ondanks het zeer droge voorjaar bloeit de heide prachtig deze zomer. We hebben veel heidevelden bezocht. De heide op de heuvels op de Posbank spant de kroon. Probeer als het kan hier even te gaan kijken. In het dorp Rheden wordt de Posbank aangegeven. Je ziet dan de vele heuvels met de bloeiende heide vanzelf – Foto: ©Gerrit de Graaff

Historisch landschap

Ons land is grotendeels in cultuur gebracht. De heide op de Veluwe is het enige landschap dat nog herinnert aan de oertijd. Er was honderd jaar geleden veel meer heide en minder bos. De heide werd begraasd door schapen. Sinds mensenheugenis zijn de heidevelden er altijd al geweest. De Barneveldse burgemeester C.A. Nairac schrijft in 1878 in het boek ‘Een Historisch Hoekje der Veluwe’: ‘Een zeer aanzienlijk gedeelte dezer gemeente verkeert, wat de heidevelden betreft, in denzelfden toestand als ten tijde der Germanen, Saksen en Franken.’ Het gaat de laatste jaren nog redelijk goed met de heidevelden.

Maatregelen die jaren geleden zijn genomen om de stikstof in de lucht te verminderen, hebben vruchten af geworpen. Door het injecteren van mest in de grond en door de uitlaat van de auto’s te voorzien van een katalysator, is de lucht schoner geworden. De Stroeërheide was jaren geleden een groene vlakte, vanwege het hardnekkige gras (pijpestrootje en smele) dat bijna niet uit te roeien was. Tot grote verrassing van Staatsbosbeheer begon pijpestrootje en smele minder schik te krijgen op de heide. Zonder kosten werden de heidevelden vanzelf steeds mooier, maar de jaren verstrijken…

De heide langs de Aardhuisweg op het Uddelsche Buurtveld bij Uddel is heel fraai. Bloeiende heide zo ver het oog reikt – Foto: ©Gerrit de Graaff

Stikstofprobleem

Het verkeer over de Veluwe is in vijf jaar tijd misschien wel verdubbeld. Duizenden vrachtwagens ronken dag en nacht over de A-1 naar Oost-Europa. De uitlaatgassen waaieren uit over de Veluwse natuurgebieden. Dan zijn daar nog de industriegebieden die steeds groter worden. Vergeet daarbij niet de megastallen met veel koeien, varkens en kippen. Bij al die activiteiten komt veel stikstof vrij. Veel meer dan de natuur aan kan. Wat nu? De mest op de weiden wordt al geïnjecteerd en de auto’s hebben allemaal een katalysator. Dagelijks komt veel stikstof in de lucht en dat is schadelijk voor de natuur. Daarom heeft het Rijk het initiatief genomen om de stikstofproblemen aan te pakken.

De Stroeërheide is een uitgesproken fraaie plek voor een wandeling of fietstocht. De gele bloemen langs het pad is: koningskaars – Foto: ©Gerrit de Graaff

Paarse gloed

De Stroeërheide is op ’t ogenblik grotendeels gehuld in een paarse gloed. Het is een schitterend gebied. Je kunt er bijna twee kilometer ver kijken. Je kunt zien dat het vakantietijd is: fietsers en wandelaars genieten van de eindeloze paarse heide. In het weekend hebben Tiny en ik een route gereden langs een aantal heidevelden om eens te zien hoe het er bij staat: de heidevelden bij Garderen, Elspeet, Stroe en Uddel zien er mooi uit, maar de heide op de Posbank bij Rheden slaat alles.Afgelopen dinsdagmiddag 15 augustus is de foto bovenaan de pagina gemaakt. De heide is heel mooi en het blijft nog even zo in de komende week. Je moet echt naar de heide gaan. Je ruikt nu de typische geur van de heidebloemen.

De imkers hebben de bloeiende heide ook ontdekt. Overal zie je de bijenkasten bij de heide staan. Dat belooft wat… – Foto: ©Gerrit de Graaff

Verschillende imkers hebben hun bijenkorven aan de rand van de heide gezet. Lezers die slecht ter been zijn zouden met de auto de weg door het Kroondomein eens moeten rijden. In Uddel rechtsaf, over de Aardhuisweg richting Apeldoorn. Je komt dan over de heide van het Uddelsche Buurtveld. Nog mooier is het om naar de Posbank bij Rheden te rijden. Het is niet eens zo ver: Via Arnhem naar Rheden, de Schietbergseweg op en je ziet het vanzelf. Wij waren verrast van de paarse gloed van de heideheuvels. Iets drinken in de ‘Houtplaats’! Goeie reis naar de Posbank.

Ook gepubliceerd in: Barneveldse Krant – 19-08-2017 – Aflevering 575

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/08/26/heide-bloeit-jaar-uitbundig/