“Veluwse wederwaardigheden” – Deel 2

Dagelijkse beslommeringen en vriendschappelijke banden

“Binnen Wijzend Kronen-hert” (BWK-Hert) d.d. 22 november 2008 Zuid-Veluwe – Foto: ©Ton Heekelaar

Om ieder moment van de dag er even tussenuit te breken om de natuur in te trekken is niet voor een ieder weggelegd. Wegens de dagelijkse drukke beslommeringen ontbreekt dan simpelweg de factor tijd.

Als pensionado beschik ik gelukkig wel over een ruime mate van vrije tijd. In goed overleg met mijn echtgenote, mag mijn hobby- en passie natuurfotografie wat kosten,.. toch?

De vriendschappelijke band met een landgoedeigenaar op de zuid Veluwe heeft geresulteerd om mij toestemming te verlenen om de op zijn gronden verblijvende edelherten te mogen fotograferen

Hert en naam

Vanaf 2007 tot heden ben ik op dat landgoed aangevangen met het jaar rond fotografisch vast leggen van het manlijke edelhertenbestand.

Weldra kwamen  herten in beeld welke zich vrij regelmatig, zo niet dagelijks, op een kaalslag presenteerden.

Dan is het een goede gewoonte om die herten een naam te geven zoals o.a.: “Huishert”, “Verdikt Linker-kronenhert”, “De Wijde Auslage”, “De Topper”, “De Vriend van Bram”, “De Kruloogtak” en… “Binnen-Wijzend- Kronenhert”(BWK-hert)

Over het wel en wee van het BWK-hert zal ik ter afsluiting van deze serie: “Veluwse Wederwaardigheden”, Deel.7 een speciaal hoofdstuk wijden. Mis het niet!

Beleving edelhertenbronst aan de Wildbaanweg in Park De Hoge Veluwe – Foto: ©Ton Heekelaar

Bepalende factor

Toen ik de herten op het landgoed van mijn vriend de eerste keer fotografeerde met het oogmerk om in een zogenaamde foto-hertencartotheek op te slaan, diende de leeftijd te worden geschat. Dat lijkt eenvoudig, maar…..is het niet!  De houding van het dier en de periode van het jaar zijn daarvoor de bepalende factor. De natuurfotograaf moet zich daar dan ook terdege van bewust zijn opdat een foto slechts een moment opname is.

Verhoging testosteron met gevolg een gevecht op leven en dood op de Hoge Veluwe – Foto: ©Ton Heekelaar

Vergelijkingsmateriaal

Wanneer tijdens de bronstperiode van ½ september tot ½ oktober het testosteron door de aderen van de herten giert, is dat feitelijk de beste- en meest natuurlijke periode van het jaar om de leeftijd van een hert te kunnen beoordelen. Helemaal wanneer men in de gelukkige omstandigheid verkeerd regelmatig op een bronstplaats kan observeren en fotograferen. Dat heeft als voordeel vergelijkingsmateriaal van meerdere herten.

Jong hert (links) en oud hert (rechts) in Park De Hoge Veluwe – Foto: ©Ton Heekelaar

Jaarlijks schouwspel

Daarbij speelt het gedrag- en dominantie van het “plaatshert” ook een grote rol van betekenis. Het één en ander van dat jaarlijkse spectaculaire schouwspel is tijdens de bronst fascinerend in de loop van de middag aan de Wildbaanweg van het Nationaal Park De Hoge Veluwe te bewonderen en… te fotograferen. Zie foto boven. Tevens is die mogelijkheid na zonsopgang vanaf de natuurbeleving/uitkijkpost De Elsberg, gelegen 87m boven NAP, met zicht over de Rheder- en Worth-Rhederheide. Helaas vaak op (te) grote afstand.

Lees ook: Veluwse Wederwaardigheden – Deel 3

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/05/17/veluwse-wederwaardigheden-deel-2/