Zwarte spechten bespied – Deel 2

In de ban van de zwarte specht…

We zijn eigenlijk helemaal in de ban van deze schitterende vogels en ook Fransien kan er geen genoeg van krijgen, al gaat ze niet iedere expeditie mee. Ik probeer wel zoveel mogelijk ter plaatse te zijn, om maar niets te missen van het zwarte spechtengedrag daar hoog in de boom.  Vrijdag 12 mei waren wij er weer even en de situatie bleek nog precies hetzelfde, alle drie de jongen zaten nog op het nest, er was nog geen vogel gevlogen.

De oude en de jonge specht bij de ingang van het nest – Foto: ©Louis Fraanje

Beter overzicht

Op zaterdag 13 mei waren Fransien en ik er weer en probeerden we het  eens van de andere kant, omdat we steeds recht voor het spechtengat hadden gepost en wat andere beelden wilden schieten. Nu konden we het voeren wat beter zien en heel duidelijk de snavels in elkaar zien schuiven, geweldig. Behalve als af en toe de zon tussen het wolkendek doorbrak, was het erg lastig met het vele tegenlicht.

Het voeren is begonnen en de snavels gaan in elkaar – Foto: ©Louis Fraanje

Schreeuwen

De oudervogel in de vlucht fotograferen bleek ook niet gemakkelijk te gaan, toch lukte het Fransien op een keer wel en legde zij het vast op de gevoelige plaat! Het jong maar schreeuwen na het voeren, maar pa vertrok en ging aan de overkant, boven in een oude eik zitten. Na verloop van tijd ging hij tegen de stam roffelen, blijkbaar om de jongen uit het nest te lokken. Inmiddels was ook Rein Jansen, een oude bekende van ons, aangeschoven om de spechten op de ‘gevoelige’ plaat vast te leggen.

Terwijl pa er vandoor gaat, blijft het jong schreeuwen – Foto: ©Fransien Fraanje

Zwarte specht op de eik – Foto: ©Louis Fraanje

Het jong blijft schreeuwen – Foto: ©Louis Fraanje

 

De oudervogel aan het roffelen op de eikenstam – Foto: ©Louis Fraanje

Op naar morgenOok deze dag zouden de jongen niet uitvliegen, ondanks dat ze soms bijna uit het gat vielen, dus dan morgen maar weer als het lukt. Blijven volhouden en geduld oefenen, maar dat zijn we onderhand wel gewend, anders kun je beter thuis blijven.  Dus… op naar morgen, dan is het ook ‘Moederdag’, wie weet?

Lees ook: Zwarte spechten bespied – Deel 3

___________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/05/17/zwarte-spechten-bespied-deel-2/