Zwarte spechten bespied – Deel 3

Vol verwachting klopt ons hart…

Vandaag zondag 14 mei 2017 en het is ook nog ‘Moederdag’, maar ja… die zwarte spechten, daar hoog in de boom, hoe zou het ermee zijn? Het verlangen van een natuurliefhebber, die ook nog een beetje probeert om aardige foto’s te maken, gaat er weer op uit, ondanks een bui regen. Want ook de regen geeft een extra dimensie aan het groene  voorjaarsbos, een beetje nattigheid weerhoudt je niet, je gaat!

De lichte voorjaarsregen geeft het bos een extra dimensie – Foto: ©Fransien Fraanje

Aanstekelijk

Alhoewel, we zijn niet de enige, naast nog een aantal liefhebbers wil ik toch nog even apart het echtpaar Dinant en Willy van Weij uit Dieren noemen, die bivakkeren nu ook dagelijks bij het plekje. Tjonge, jonge, mijn petje af voor deze twee natuurvorsers in hart en nieren, hun enthousiasme en passie waren zo aanstekelijk, dat wij daarom ook graag steeds weer terugkwamen, om het spechtengezinnetje te volgen.

Aanvliegen…

…landing – Foto’s: ©Louis Fraanje

De honger van de bijna volwassen jongen is niet te stillen – Foto: ©Louis Fraanje

Aandoenlijk gezicht

De perioden tussen het voeren worden steeds langer en duren soms wel twee uur, maar… je moet alert blijven, want… het kan ieder moment gebeuren, dat de jongen uitvliegen. Steeds als je denkt, nu… gaat ie!!! Dan keert na verloop van tijd de rust weer en is het wachten op de ouders, die weer een volle vracht meebrengen, hun vrachtje lossen en weer vertrekken. Een mooi en aandoenlijk gezicht als je net daarna de jongen in het spechtengat ziet zitten, heel grappig!

Het jonge vrouwtje kijkt ons aan, terwijl pa er alweer vandoor gaat – Foto: ©Fransien Fraanje

Horen en zien

Ook als de twee grootste schreeuwers elkaar voor het gat verdringen, levert dat ontzettende mooi plaatjes op, dat is echt een lust voor het oog. Al vergaat je horen en zien, het hoort er allemaal bij, net als in het dagelijkse leven van een doorsnee jong gezinnetje met kleine kinderen in Nederland.

Broertje en zusje…

Foto’s: ©Louis Fraanje

 

Waar blijven onze vader en moeder nou? – Foto: ©Louis Fraanje

Vogel gevlogen

Het is half één en ik heb met Fransien afgesproken, dat ik dan thuis zou komen, het is en blijft tenslotte ‘Moederdag’, hoewel de spechtenouders ook gewoon doorgaan met hun taak, onderbreek ik mijn expeditie. Dinant en Willy blijven en zullen het allemaal wel in de gaten blijven houden, ik verneem het wel als Fransien en ik ‘s avonds terugkomen.

Toen we later op de avond weer op de plek waren, vernam ik dat er ongeveer een uur nadat ik die middag vertrokken was, een jong uit het nest was gevlogen. Jammer… voor ons natuurlijk, maar gelukkig had Dinant van Weij het op film vastgelegd en daar konden wij ook heel erg van genieten. Het betreffende filmpje stelde hij meteen geheel belangeloos beschikbaar voor de weblog van de Jac. Gazenbeekstichting!  Zo deel en gun je elkaar – als natuurliefhebbers onderling – deze mooie natuurmomenten! Waarvoor onze welgemeende dank!

Lees ook: Zwarte spechten bespied – Deel 4 – Slot

___________________________________________________________________________________________

Bekijk het filmpje van Dinant van Weij

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/05/18/zwarte-spechten-bespied-deel-3/