Eerste hertenkalf op de Hoge Veluwe

Ook bij de herten is de ‘babyboom’ op gang gekomen

Gisteravond hadden we een primeur, op onze zwerftocht over de Hoge Veluwe ontdekten we – geheel onverwachts – tussen een roedel kaalwild op het Reemsterveld, ons eerste hertenkalf van dit seizoen. We reden op de Reemsterweg en hadden het plan om – zoals gewoonlijk – even bij het Bosje van Staf te gaan kijken, toen we halverwege links op het Reemsterveld ineens het kalfje ontdekten.

Tussen het roedel kaalwild liep het hertenkalfje te springen – Foto: ©Florus van den Berg

Erg blij

Voor ons een primeur en hoewel het toch best erg ver weg was om een mooie foto te maken, mogen we niet mopperen over het resultaat. Trouwens, dat was voor ons in dit speciale geval ook niet zo belangrijk, want we waren er heel erg blij mee. “Toch weer vroeger dan vorig jaar,” zeg ik tegen Jannie,” toen zagen we ons eerste hertenkalf op 2 mei”.

Het kalfje in de nabijheid van de moeder hinde – Foto: ©Florus van den Berg

Vroege kant

Meestal worden de kalfjes – zover wij weten – ongeveer half mei of soms eind mei pas geboren, als ik mij goed herinner zagen we in 2015 pas op19 mei de eerste hertenkalfje. Het is dus nu misschien wat aan de vroege kant, maar je ziet het, de natuur blijft onberekenbaar. Al met al is het voor ons ieder jaar weer een hele belevenis om de eerste hertenkalfjes in het vizier te krijgen.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/04/29/eerste-hertenkalf-op-hoge-veluwe/