Ganzenfamilie aan de waterkant

Grauwe ganzenfamilie met zes jonkies op de Grift

We hebben het er al eerder over gehad, de ‘babyboom’ die nu overal om ons heen te zien is in de dierenwereld, ook in het Binnenveld kunnen we dat goed merken. Zo werd ik de afgelopen week ook getroffen door een aardig tafereel op de Grift door een zwemmende Grauwe ganzenfamilie, vader en moeder met zes jonkies.

Zes jonkies zwemmen tussen hun ouders op de Grift – Foto: ©Louis Fraanje

Gerustgesteld

Toen ze mij aan zagen komen lopen, gingen de kleintjes meteen heel dicht bij moeder zwemmen en vader gans probeerde mij wat af te leiden, door een stukje de andere kant op te zwemmen. Maar na enige tijd bleken ze toch gerustgesteld en zwommen ze rustig verder, om even later een eindje verderop, in de buurt van een boerenerf, de kant op te klimmen om een veilig plekje op te zoeken.

Zo dicht bij moeder hoef je niet bang te zijn – Foto: ©Louis Fraanje

De slootkant

Onder leiding van hun ouders klommen de kleine gansjes aan wal en volgden hun ouders op de voet naar een hogerop gelegen grasveldje van een boomgaard. Daar scheen de zon en was het heerlijk toeven voor het ganzengezinnetje. In eerste instantie liepen ze wat heen en weer te dribbelen, maar eenmaal tot rust gekomen, zakten ze één voor één door de knieën en kropen uiteindelijk allen onder de beschermende vleugels van hun moeder.

Onder leiding van hun ouders klommen de kleine gansjes aan wal – Foto: ©Louis Fraanje

Onder toeziend oog van vader gans, schuilen…

…de jonkies bij moeder – Foto’s: ©Louis Fraanje

Op één na waren ze allemaal onder moeders vleugels gekropen Foto: ©Louis Fraanje

Tussen de vleugels

Later kwam er weer een jonkie van tussen de vleugels tevoorschijn en kroop heel dicht naast moeders neerhangende kop, dat was een teder moment. Ja… als er dan één gansje over de dam is, volgen er meer, want terwijl moeder zo op de kant in het gras lag te rusten, knepen de kleine gansjes er toch weer af en toe tussenuit, Alles bij elkaar was het een heel grappig gezicht om af en toe een kopje tussen de vleugels uit te zien komen.

Af en toe zien we een klein kopje tussen de vleugels verschijnen – Foto: ©Louis Fraanje

Als er dan één gans over de dam is, volgen er meer – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte…

Na een tijdje in het gras te hebben gebivakkeerd, stond moeder gans weer op, scharrelde haar kleine grut weer bij elkaar en wandelde vervolgens, samen met pa, die de rij van achter sloot, weer in de richting van het water. Zo zwommen ze met z’n allen weer de Grift op en de vrijheid tegemoet.

Bij het fotograferen en filmen van dit ontzettende leuke tafereel, had ik best wat last van tegenlicht, maar uiteindelijk is het toch gelukt om dit alles op de gevoelige plaat vast te leggen.

Bekijk ook het filmpje:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/04/28/ganzenfamilie-aan-kant/