Kievitsjong trekt de wijde wereld in

Verscholen tussen het gras zat een kievit met jongen…

Onlangs was ik weer eens in het Binnenveld en werd ik getroffen door de klagende roep van een kievit, dat klonk wat anders dan het vrolijke ‘kiewiet… kiewiet…, dus stuurde ik mijn lens wat dichter in de richting van het geluid. Na even wat gezoek, zag ik uiteindelijk tussen het gras de kievit zitten en nog net het kleine ding, dat wegrende vanonder moeders vleugels. Vandaar natuurlijk die klagende roep, oftewel een waarschuwingskreet, dat er gevaar dreigde!

De kievit met haar jong tussen het gras – Foto: ©Louis Fraanje

Niet luisteren

Het is vaak zoeken naar de bekende ‘speld in een hooiberg’, maar ik heb het kievitsjong nu in de lens gevangen en zal proberen het te blijven volgen. Het is onvoorstelbaar hoe kwiek het beestje zich voortbeweegt, supersnel tippelt het kleine ding door het moerassige gebied van De Meent en de oudervogel maar roepen. Of al dat geroep ook daadwerkelijk helpt? In dit geval luistert de kleine niet naar al die waarschuwingen en gaat gewoon zijn eigen gang, het lijkt net een klein en eigengereid mensje uit de moderne maatschappij van tegenwoordig.

De kleine luistert niet en gaat gewoon zijn eigen gang – Foto: ©Louis Fraanje

Dagelijks menu

Al met al is het een prachtig schouwspel en ik geniet met volle teugen, zo’n bezorgde ouder die zich het vuur uit de sloffen loopt en onophoudelijk roept, om de kleine te beschermen. Maar hoe ze ook haar best doet, de kleine zal het toch zelf ‘aan den lijve’ moeten ondervinden. Het is dan maar te hopen dat ze niet gepakt wordt door een roofvogel of de vos en ook niet te verwaarlozen zijn de verwilderde katten, die deze jonge vogels op hun dagelijks menu hebben staan in deze tijd van het jaar. Ook de reigers en zelfs onze welbekende ooievaar bezondigen zich hier nogal eens aan!

De oudervogel, die onophoudelijk roept om de kleine te beschermen – Foto: ©Louis Fraanje

Mannetje of vrouwtje

Het is bij de kieviten  vaak wel moeilijk om te zien, of het een mannetje is of een vrouwtje, want ze lijken wel erg veel op elkaar, er zijn wel verschillen maar die zijn klein. De kuif van de man is langer en ook de borstveren zijn iets anders, hoewel dat ook maar weinig uitmaakt. Het blijft altijd lastig om te zeggen of dit een vrouwtje of een man is, de kuifveren van de man zijn  langer in het voorjaar en zomer dan van het vrouwtje, En ons geval nemen we dus maar aan, dat het een vrouwtje is, die haar kind tot de orde probeert te roepen.

Als je maar weet hoe het werkt, is het niet moeilijk meer – Foto: ©Louis Fraanje

Op de voet

Het is echt ‘wonderbaarlijk’ hoe snel zo’n kievitsjong weet, wat het allemaal moet doen om aan eten te komen. De oudervogel doet het een paar keer voor en de kleine volgt het voorbeeld – letterlijk en figuurlijk – op de voet. Zelfs het bewegen met een pootje in de modder om de beestjes naar boven te krijgen, heeft de kleine binnen de kortste keren onder de knie, het is werkelijk ongelooflijk. Als je maar weet hoe het werkt, is het niet moeilijk meer.

Een bezorgde oudervogel – Foto: ©Louis Fraanje

Harde leven

Indachtig het gezegde: “Goed voorbeeld, doet goed volgen”, is dit hier ook heel duidelijk van toepassing en dan komt de rest vanzelf wel, want je staat versteld hoe snel het nu de komende weken gaat. Binnenkort zal ze niet meer zo hard achter de kleine aanlopen, dan moet het zich maar zien te redden. Wat dat betreft is het leven misschien wel hard in de vrije natuur, maar dat moet ook wel, want anders overleef je het ‘gewoonweg’ niet.

Het ‘onbezorgde’ kievitsjong trekt de wijde wereld in – Foto: ©Louis Fraanje

Zorgelijk

Als ik tussendoor ook nog een stukje van het hele tafereel wil filmen, zie ik dat er nog een jong in de buurt rondloopt, dus vandaar de bezorgde moeder, ze moest er nu twee beschermen. Maar… van mij hebben ze niets te vrezen, ik geniet hier alleen maar van en hoop dat ze het zullen redden, want het gaat helemaal niet zo goed met onze weidevogels. Ondanks, dat er allerlei maatregelen genomen worden, blijft de toestand ‘zorgelijk’, dat vernamen we onlangs nog van de Edese vogelliefhebber Harm Roseboom, die zich al vele jaren actief inzet voor de bescherming van de weidevogels bij ons in het Binnenveld.

Meer info: inhetbinnenveld: Het Binnenveld

____________________________________________________________________________________________________

Neem eens even de tijd en bekijk ook het filmpje:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/04/27/kievitsjong-trekt-wijde-wereld/