Donkere wolken boven Veluwe en Vallei

Inktzwarte lucht boven ‘De Pollen’ op de Hoge Veluwe…

Dat ook donkere luchten heel mooi kunnen zijn, daar heb ik u wel eens vaker wat over verteld, maar afgelopen zaterdag was het weer zover zo rond de klok van vijven reden wij in de buurt van ‘De Pollen’, de zandverstuiving op de Hoge Veluwe. Er hing een inktzwarte lucht boven het gebied en die voorspelde niet veel goeds, althans zo leek het in eerste instantie. Achteraf viel het gelukkig heel erg mee, maar op dat moment was het wel even spannend en tegelijkertijd ook heel mooi om te zien en erg indrukwekkend.

Een inktzwarte wolkenlucht boven de zandverstuiving – Foto: ©Louis Fraanje

Bijzonder effect

Na ongeveer zo’n twintig minuten begon, langzaam maar zeker de lucht op te klaren. Tussen de donkere wolken kwam wat ruimte vrij en de zon probeerde er tussendoor te komen. Die eerste zonnestralen gaven een bijzonder mooi effect en een extra dimensie aan het schouwspel boven de zandverstuiving.

De zonnestralen geven een bijzonder effect aan het schouwspel – Foto: ©Louis Fraanje

Schitterend natuurgebeuren

Als we dan ongeveer een half uurtje later de Kronkelweg oprijden, dan kunnen we halverwege links tussen de bomen, ons vergapen aan de verschillende tinten groen. De late middagzon zet hier de de struiken en bomen in een wonderbaarlijk mooi licht, wat een schitterend natuurgebeuren. Wat een contrast, met de donkere wolkenluchten boven ‘De Pollen’ waar we straks vertoefden!

De late middagzon zet het gebied in een wonderbaarlijk mooi licht – Foto: ©Louis Fraanje

Wonderschone licht

Toen we even later de Wetweg opdraaiden, werden we getroffen door het ‘wonderschone’ licht op de weg vlak voor ons, een berk met zijn heldere lichtgroene bladeren leek in dit licht, nog mooier dan anders. Een schitterend natuurgebeuren, waar je op zo’n moment echt door geraakt kunt worden.

Een berk met zijn heldere lichtgroene bladeren leek in dit licht, nog mooier – Foto: ©Louis Fraanje

Binnenveld

Zo reden we via de Wetweg naar de uitgang bij Otterlo en vervolgens richting huis. Fransien moest nog het één en ander regelen voor de zondag en bleef dus thuis. Ik ben daarna nog even naar het Binnenveld gereden, om te kijken hoe de zaken er met de weidevogels voorstond. Een heel mooi gebied, met veel soorten weide- en zangvogels, met daarnaast een goede bezetting door het reewild, daarover kunt u regelmatig lezen in mijn stukjes.

De rij huizen aan het Benedeneind, steken nu donker af tegen de lucht – Foto: ©Louis Fraanje

Benedeneind

Vanaf de Grebbeweg heb ik een heel mooi uitzicht over de rij huizen aan het Benedeneind, zij steken nu donker af bij de schitterende wolkenlucht daarboven. Natuurlijk is het in werkelijkheid vele malen mooier, maar het is daarom de moeite niet minder waard om het op de gevoelige plaat vast te leggen.

Als een donker silhouet zien we aan de horizon Veenendaal liggen - Foto: Louis Fraanje

Als een donker silhouet zien we aan de horizon Veenendaal liggen – Foto: ©Louis Fraanje

Ervaringen en garanties

Om half acht sta ik dan tenslotte op de Dragonderweg, waar onder aan de aan de horizon, de donkere wolkenlucht, de zon nog iets van haar glorie wil laten zien, maar een mooie zonsondergang gaat het vanavond niet worden. Daar aan de horizon ligt Veenendaal, ook hier rukt de bebouwing op in de richting van Ede. Er ligt wel een soort van ‘Groene grens’ als ik de borden moet geloven, maar voor hoelang nog?

Helaas zijn de mooie rij populieren, die aan beide zijden van de Dragonderweg stonden, met de grond gelijk gemaakt. Er worden wel weer nieuwe boompjes geplant, maar de sfeer is verdwenen, net als bij de Veensteeg inmiddels grotendeels is gebeurd. Ook hier is het inmiddels populaire gezegde van toepassing: “Ervaringen uit het verleden, zijn geen garanties voor de toekomst!”

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/04/26/donkere-wolken-veluwe-en-vallei/