Boer en natuur, een samenspel

Het voorjaar begint langzaam op gang te komen. De weidevogels in het Binnenveld, ten oosten van Ede, zijn druk met hun nesten. De vroege (vogels) kieviten zitten al een paar weken te broeden.

Harm Roseboom bij een kievitsnest - Foto: ©Louis Fraanje

Harm Roseboom bij een kievitsnest – Foto: ©Louis Fraanje

Tegelijkertijd is het voor de boer weer tijd om het land te bewerken.   Er moet gemest, geploegd en gezaaid worden. De vrijwilligers zijn druk in de weer om de nesten te vinden en te markeren, voordat de boeren het land gaan bewerken. Samenwerken is hierbij van groot belang!

Samenwerking
Op een morgen in april 2011 zag ik vrijwilliger Harm Roseboom, van de Weidevogelgroep Binnenveld-Oost, op een akker bezig met stokken de nesten te markeren.     Hij doet dit al jaren, zo bleek uit ons kennismakingsgesprek.
“Vorig jaar zijn er zeker meer dan veertig nesten groot gekomen”, aldus Harm.

Op mijn vraag of straks dan niet de boer met zijn grote machine de nesten onderploegt , krijg ik meteen te horen dat juist het tegendeel waar is.
“Let maar eens op als hij straks komt om de mest onder de grond te werken met zijn grote landbouwmachine.

Al vele jaren werken de boer, loonwerker Roseboom (geen familie) en ik samen. Ieder voorjaar, als er op het land gewerkt moet worden, belt Jan van Ginkel mij.    Dan stemmen we de dingen op elkaar af!”

Markeren van het nest
Als ik later de loonwerker met zijn grote machine het land op zie rijden, staat Harm al klaar om aan te wijzen waar de nesten, die met stokken gemarkeerd zijn, liggen . Het vereist stuurmanskunst om zo’n grote landbouwmachine langs de nesten te manoeuvreren. De loonwerker wordt daarbij geholpen door de vrijwilliger die – in de tractor  zittend of naast lopend – de nesten aanwijst. In sommige gevallen worden nesten verlegd of de jongen voor de tractor weggehaald, om deze verderop weer veilig neer te zetten. En dan maar hopen dat ze geen prooi worden van kraai, vos of hermelijn, zodat ze groot kunnen worden.

Het vereist stuurmanskunst om zo'n grote landbouwmachine langs de nesten te manoeuvreren (Klik om te vergroten)

Het vereist stuurmanskunst om zo’n grote machine langs de nesten te manoeuvreren – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte
Het is een prachtig stukje samenwerking tussen boer en vrijwilliger. Om met de woorden van Harm te spreken: “Geen woorden, maar daden”.  Wat trouwens opvalt in het Binnenveld is, dat juist in de weilanden naast het aangemerkte natuurreservaat, ontzettend veel weidevogels broedden. Het is een lust om de roep van wulpen, tureluurs, grutto’s en kieviten te horen of een paartje patrijzen weg zien vluchten in het gras. Daarom is het belangrijk dat we elkaar, zowel boer als burger, respecteren en samenwerken. Daar is vrijwilliger Harm Roseboom het beste bewijs van, en de natuur is daar het meest bij gebaat!weidevogels

Dit artikel verscheen in 2011 in de Veluwenaar en is nog steeds actueel.

 

Meer informatie: inhetbinnenveld: Het Binnenveld

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2013/04/02/boer-en-natuur-een-samenspel/