Herten bezig met hun nieuwe gewei

Het is voorjaar, eerste Paasdag 31 maart 2013, maar vanmorgen in alle vroegte, met een temperatuur van min 7 graden, leek het buiten nog gewoon winter. Al zwervend door het bos stond ik plotseling oog in oog met twee edelherten, het gewei – dat ze in februari afgeworpen hadden – werd inmiddels vervangen door een nieuw. Zo’n nieuwe gewei in opbouw noemen we het bastgewei. Het zal nog een paar maanden duren voordat het er weer toonbaar uit zal zien.

Twee herten in bastgewei stonden mij een poosje verbouwereerd aan te kijken - Foto: ©Louis Fraanje

Twee herten in bastgewei stonden mij een poosje verbouwereerd aan te kijken – Foto: ©Louis Fraanje

Vroeg uit de veren

Zo stonden ze mij een poosje verbouwereerd aan te kijken, alsof ze zeggen wilden: “Wat moet jij zo vroeg in het bos? Met zo’n temperatuur blijf je toch lekker bij de kachel?”
Ja, misschien hebben ze wel gelijk, maar als je de dieren in het wild op de foto wilt krijgen, zul je toch vroeg uit de veren moeten. In de ochtendschemering al buiten in het veld zijn, en in alle stilte de nieuwe dag beleven, dat is voor mij persoonlijk het allermooiste. Het was koud en eigenlijk was er te weinig licht om een mooie scherpe foto te maken, maar het was juist zo’n schitterend natuurmoment. Dus de iso (belichting) wat hoger en knippen, daardoor is de foto wel wat korrelig maar de sfeer is in ieder geval vastgelegd.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2013/04/01/herten-bezig-met-hun-nieuwe-gewei/