Naar buiten in het “Rauwe Veld” – Deel 12

Castor neemt rustig de tijd

Zo… inmiddels is Castor ook in de benen gekomen en kijkt eens om zich heen, je ziet hem toch even twijfelen, of hij in de richting van de anderen zal gaan… of toch maar niet? Hij neemt in ieder geval rustig de tijd en haast zich in het geheel niet, wel gaat zijn blik regelmatig mijn kant uit, want die kerel daar aan de rand van het weiland is hem zo onderhand wel bekend, daarvoor hoeft hij niet bang te zijn. Zo te zien lijkt hij nog strijdlustig, maar voor hoe lang?

De oude bok Castor lijkt nog strijdlustig genoeg, maar hoelang nog? - Foto: ©Louis Fraanje

De oude bok Castor lijkt nog strijdlustig genoeg, maar hoelang nog? – Foto: ©Louis Fraanje

Twijfelachtig gedrag

Het twijfelachtige gedrag is niet voor niets, daarvan ben ik nu wel overtuigd, nee… ook Castor weet inmiddels wel dat zijn rivaal niet voor hem uit de weg gaat. Ja… wat doe je dan als reebok, die jarenlang ‘heer en meester’ was hier in het ‘Rauwe Veld? Een aantal reegeiten is hem al voorgegaan en uiteindelijk wil hij ook niet alleen achterblijven en loopt er achter aan, hoewel hij weet dat er van alles kan gebeuren en een confrontatie met Matador niet onwaarschijnlijk is.

Aan het gedrag van de bok te zien, lijkt het of hij twijfelt - Foto: ©Louis Fraanje

Aan het gedrag van de bok te zien, lijkt het of hij twijfelt – Foto: ©Louis Fraanje

Zeldzame ontmoeting

Ondertussen probeer ik ook wat te filmen, want mocht het uit de hand gaan lopen, zijn bewegende beelden altijd interesssanter om te bekijken. Zijn rivaal Matador staat verderop in het weiland een tijdje heel gebiologeerd naar een haas te kijken die daar in zijn ‘pot’ zit te koekeloeren en heeft – zo te zien – weinig belangstelling voor de oude bok. Terwijl ik dit tafereel zo zit te bekijken, moet ik ineens denken aan een zelfde soort situatie in Duitsland, de Duitse jachtopzichter noemde dit heel mooi, een “Seltene begegnung” oftwel een “Zeldzame ontmoeting”!

De bok Matador staat heel gebiologeerd naar een haas te kijken - Foto: ©Louis Fraanje

De bok Matador staat heel gebiologeerd naar een haas te kijken – Foto: ©Louis Fraanje

Uitdaging

Vanuit mijn mobiele schuilhut, kan ik het hele veld goed overzien en ontdek nu ook de gaffelbok, die we ook eerder al eens gezien hebben, deze wordt even later achterop gezeten door Matador, maar probeert zich zo snel mogelijk uit de voeten te maken. Nog één keer zie ik dat Castor achterom kijkt en dan vertrekt hij, vastbesloten in de richting van Matador, dus… zal hij de uitdaging dan toch aangaan?

Nog één keer zie ik dat Castor achterom kijkt en dan vertrekt hij - Foto: ©Louis Fraanje

Nog één keer zie ik dat Castor achterom kijkt en dan vertrekt hij – Foto: ©Louis Fraanje

Einde verhaal

De spanning stijgt nu tot zeer grote hoogten en ik besluit de rest van het hele schouwspel te filmen, dat kunt u uitgebreid onderaan dit verhaal bekijken en samen met mij concluderen, dat het voor Castor einde verhaal is. Hij wordt – zonder meer – met veel geweld de laan uitgestuurd en zal in het vervolg zeker afstand moeten bewaren, als zijn rivaal Matodor in de buurt is, want die is nu echt ‘heer en meester’ in dit deel van het “Rauwe Veld”!

Zo'n langzaam verkleurende avondlucht is een schitterend schouwspel - Foto:© Louis Fraanje

Zo’n langzaam verkleurende avondlucht is een schitterend schouwspel – Foto: ©Louis Fraanje

Laatste licht

Als dan langzaam maar zeker de zon haar laatste licht over het Rauwe Veld laat gaan, is weer een enerverende dag bijna ten einde, met nadruk op bijna, want juist dit deel van de dag, dit laatste licht kan ik eindeloos van genieten. Zo’n langzaam verkleurende avondlucht is een schitterend schouwspel, dat je heel diep van binnen kan raken, daar kun je echt ‘stil’ van worden. Dan merk je eigenlijk pas, hoe klein en nietig je als mens bent in dat enorme universum.

Een vlucht wilde ganzen vloog langs de kleurrijke avondlucht - Foto: ©Louis Fraanje

Een vlucht wilde ganzen vloog langs de kleurrijke avondlucht – Foto: ©Louis Fraanje

Vlucht wilde ganzen

Terwijl ik zo zit te genieten van deze mooie avond, hoor ik in de verte het gegak van een vlucht wilde ganzen, die mijn kant op komen vliegen. Als ze dan ook nog heel mooi in V-vorm langs de prachtig gekleurde avondlucht vliegen, dan kan deze dag al helemaal niet meer stuk, dan moet ik mij bedwingen om het niet uit te schreeuwen van blijdschap, zo mooi. Wat ben je dan toch een echte geluksvogel, als je dit nog allemaal mag meemaken!

Lees ook: Naar buiten in het “Rauwe Veld” – Deel 13

____________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/03/02/naar-buiten-rauwe-veld-deel-12/