Veluwe – Jac. Gazenbeek expositie in Lunteren


Expositie rond Jac. Gazenbeek, promotor van de Veluwe

D.V. vanaf vrijdag 2 juni a.s.in Museum Lunteren

LUNTEREN – Na enkele uitstapjes buiten de eigen regio blijft Museum Lunteren deze zomer weer wat dichter bij huis. In samenwerking met de Jac. Gazenbeekstichting wordt een drieluik opgetuigd dat natuurliefhebbers van 3 juni tot 3 september naar de Dorpsstraat 55 moet lokken. De Veluwe is immers weer in trek.
De verkiezing tot ‘mooiste natuurgebied van Nederland’ zal de Veluwe geen windeieren gaan leggen, is de verwachting. Ook Museum Lunteren speelt graag in op het ontwaakte sentiment. Het museum legt daarbij behalve de natuur nóg een sterke troef op tafel: schrijver en folklorist Jac. Gazenbeek. De natuur is vooral het Lunterse Buurtbos, de veel bezongen ‘achtertuin’ van Lunteren. En wie Jac. Gazenbeek zegt, heeft het over de welhaast legendarische Veluwekenner die als geen ander zijn leven lang de natuur in al haar facetten heeft gepromoot. Daarvan getuigen de circa 25 boeken die hij heeft geschreven en de nauwelijks te tellen foto’s die hij heeft gemaakt. Zijn betekenis voor de Veluwe en voor Lunteren in het bijzonder, daarover gaat het eerste paneel van het drieluik.

Jac. Gazenbeekstichting

Als eerbetoon aan deze unieke verhalenverteller en fotograaf werd beginjaren negentig de Jac. Gazenbeekstichting opgericht. Behoud van het typisch Veluwse karakter is waar de stichting zich al ruim een kwart eeuw voor inzet. De activiteiten om dat te bereiken zijn velerlei. Er worden lezingen gehouden en wandelingen gemaakt, en de site van de stichting (www.de-veluwenaar.nl) laat geen kans onbenut om digitale bezoekers op meeslepende wijze te attenderen op wat zich hier in de natuur afspeelt. Voor de basisscholen in Lunteren is inmiddels ook een belangrijke rol weggelegd. In Museum Lunteren worden met grote regelmaat stukjes van het regionale, cultuurhistorische erfgoed aan de hand van presentaties doorgegeven aan de jeugd.

Het verhaal over de Hessen wordt door Louis Fraanje tot leven gebracht – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Hessenproject scholen

Mooi voorbeeld daarvan is het ‘Hessenproject’ voor de groepen 5 en 6 van de deelnemende scholen. Twee seizoenen zitten er inmiddels al op . Het tweede paneel, het middenstuk van de denkbeeldige triptiek, geeft een goed inzicht in de activiteiten die dankzij de Educatiecommissie van het museum en medewerkers van de Gazenbeekstichting tot stand komen.

Louis Fraanje

Aanjager van de stichting vanaf het eerste uur is voorzitter Louis Fraanje. Deze rasverteller heeft zich met de jaren ontwikkeld tot een veelgeprezen natuurfotograaf – geheel in de voetsporen van zijn grote voorbeeld. Van Jac. Gazenbeek dus, de man bij wie het slechts om één ding ging: het leven en de verhalen van de Veluwe. En net als Gazenbeek wordt ook Fraanje daarbij geholpen door een camera. Zie het derde paneel over de natuurfoto’s van Fraanje.

Museum Lunteren is behalve op zondag en maandag elke werkdag geopend van 13.30 tot 16.30 uur.

___________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het promotiefilmpje:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/03/02/jac-gazenbeek-expositie-museum-lunteren-oproep/