Onzekerheden voor platteland en natuur

Belangen spelen mee als biodiversiteit aan de orde komt!

Leffert Oldenkamp

Leffert Oldenkamp

In een vorige column behandelde ik voorbarige, positieve conclusies van onderzoekinstituten over het ammoniakbeleid. Een rapport daarover werd aan de Tweede Kamer aangeboden en is inmiddels in een hoorzitting behandeld. Er valt niet aan te tonen dat biodiversiteit in Nederland profijt heeft gehad van het ammoniakbeleid. Wel kreeg de agrarische sector lasten van het beleid te dragen.

Een volgend kabinet moet beslissen of opnieuw geld in onderzoek zal worden gepompt en of de WUR nog aan dat onderzoek mag bijdragen. Belangen spelen mee als biodiversiteit aan de orde komt. Onzekerheid troef dus.

Energiebeleid en onzekerheid

Vorige week vertoonde CineMec in Ede voor een kleine groep belangstellenden de film The Uncertainty Has Settled van Marijn Poels. CineMec verdient daarvoor lof. Het thema onzekerheid wordt in de film aan het energiebeleid gekoppeld. Poels zoekt een wetenschapper op die aanvankelijk stellig beweert dat het klimaat alarmerend wordt beïnvloed door CO2, dat door menselijke activiteiten ontstaat.

Zekerheden snel minder

Maar na confrontatie met wetenschappers, met aanvullende kennis van zaken, worden die zekerheden snel minder. Het energiebeleid is niettemin op aannamen gebaseerd die niet voldoende rekening houden met dergelijke onzekerheden. Het is dus maar de vraag of het klimaat naar dit beleid luistert.

Voedsel voor de kachel

In de film komen op indringende wijze negatieve gevolgen van het beleid voor plattelandsontwikkeling aan de orde. Voedsel voor de mens moet wijken voor voedsel voor de kachel. Natuur gaat achteruit. Globalisering doet er een flinke schep bovenop. Lokale gemeenschappen hebben het nakijken, maar betalen wel mee aan hun eigen verloedering. Het ammoniakbeleid en het energiebeleid blijken op meer onzekerheden te zijn gebaseerd dan van officiële zijde wordt toegegeven.

Roofbouw voor houtsnippers - Foto: ©Leffert Oldenkamp

Roofbouw voor houtsnippers – Foto: ©Leffert Oldenkamp

Onnodige investeringen

Voorbeelden met ongewenste gevolgen zijn ook in de Vallei te vinden, zoals vernieling van natuur door overmatige oogst van houtchips voor stadsverwarmingen, waarmee ook nog extra CO2 in de atmosfeer komt. Onnodige investeringen voor landbouwbedrijven waardoor kleinschaligheid en bijbehorende natuurwaarden verloren gaan. Dreiging van plaatsing windmolens waarmee nauwelijks CO2 wordt uitgespaard, natuurlijke kwaliteiten verloren gaan en slechts grote grondbezitters voordelen genieten.

De film van Poels verdient in Wageningen en omgeving brede aandacht. De KLV houdt op 23 en 24 juni 2017 een conferentie over onzekerheid. Deze film kan als leidraad dienen.

Tekst: ©Leffert Oldenkamp, bosbouwkundige

____________________________________________________________________________________________________

“The Uncertainty Has Settled” 

De documentaire ‘Uncertainty has settled’ van Marijn Poels is geheel privé gefinancierd en zowel klimaat-alarmisten als klimaat-realisten vertoonden weerstand, vooral bij het maken van de film. Maar dit is een ‘must’. Los van de CO2 discussie laat de film de belangen van grote spelers en de funeste gevolgen voor grondgebruik (landbouw vooral en opruimen bossen) zien. Armoede versterkende effecten van energiebeleid.

Eigenlijk zou iedereen deze documentaire van Marijn Poels moeten zien, van hoog tot laag, politici, beleidsmensen, journalisten, activisten en academici en zeker ook de scholen. Laten we hopen dat dit artikel u kan aanzetten om te gaan kijken, u zult er zeker geen spijt van krijgen. de film is zeer de moeite waard!

Vrijdag 3 maart in filmtheater De Nieuwe Scene in Venlo ( 19.00 uur en 22.00 uur).

Woensdag 8 maart in Kino Rotterdam  ( 20.30 uur).

____________________________________________________________________________________________________

Bekijk de Videmo:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/03/01/onzekerheden-platteland-en-natuur/