Naar buiten in het “Rauwe Veld” – Deel 13

Een nieuwe rivaal in het veld

Het was alweer even geleden, dat ik onze Matador na zijn gevecht met Castor had gezien in het Rauwe Veld, maar op een middag zag ik hem gaan door het open veld en voordat ik goed en wel de situatie in ogenschouw kon nemen, vloog Matador in de richting van het moeras. Hij had daar een andere bok ontdekt, ook een 6-ender en dat leek hem blijkbaar niet, zo te zien aan zijn agressieve reactie. De andere bok bedacht zich geen moment en neemt gelijk de benen.

Matador heeft de andere bok ontdekt en gaat er op af – Foto: ©Louis Fraanje

Pollux II

De 6-ender verschilde zo op het eerste gezicht niet veel van onze Matador, maar bij nader inzien bleek hij wat postuur betreft, toch wel wat kleiner. Het gewei had aan de voorkant wat langere stangen dan normaal, hij leek in dat opzicht wel op onze Pollux, die vorig jaar verongelukt was, deze bok vertoonde heel veel overeenkomsten. Dus… waarom noemen we hem dan niet gewoon Pollux II, die naam is toch heel toepasselijk in dit geval en zeker als hij hier blijft lopen.

Hij zit hem vlak op de hielen, maar de bok gaat er vandoor – Foto: ©Louis Fraanje

Imponeergedrag

Het gewei van deze Pollux II zat nog vol in de bast, terwijl bij Matador al een stukje los hing, dus we moeten helemaal niet raar opkijken, als hij de eerstvolgende keer aan het vegen is geslagen. Dat kan maar zo eerdaags gebeuren, misschien wat vroeg, maar de natuur zit nou eenmaal vol verrassingen. Maar… op dit moment heeft onze Matador – letterlijk en figuurlijk – wel wat anders aan zijn kop. Hij moet zijn territorium verdedigen en dat laat hij dan ook aan iedereen die in zijn buurt komt merken, hij duldt gewoon geen rivalen in zijn buurt.

Matador verjaagd zijn nieuwe rivaal de bok Pollux II – Foto: ©Louis Fraanje

Baas in huis

Als hij de bok verjaagd heeft, zie ik hem heel rustig in de richting van het elzenbosje wandelen om daar eens lekker op z’n gemak uit te gaan rusten. Het valt ook niet mee om baas in huis te blijven als reebok zijnde, want er zijn voortdurend kapers op de kust. Een tijdje geleden liep er aan de andere kant in de richting van de Hooilanden ook een sterke bok, maar die is tot nu toe geen enkele keer deze kant op gekomen.

Matador zoekt zijn rustplek op in het elzenbosje – Foto: ©Louis Fraanje

Voorzichtig

Terwijl Matador zijn rustplek op gaat zoeken, zie ik Pollux II de andere kant uitgaan, met voor hem uit een reegeit, die bij hem in de buurt blijft. Al met al is en blijft ook deze bok een mooi exemplaar en als ik mij niet vergis, zal hij ook niet zo maar de kaas van zijn brood laten eten. Misschien dat hij nu vanwege het bastgewei nog wat voorzichtiger is, maar als straks beide bokken het gewei geveegd hebben, dan kan er best nog wel wat veranderen in het gedrag.

Pollux II gaat de andere kant op met een reegeit voorop – Foto: ©Louis Fraanje

Dagen worden langer

De tijd zal het leren en daar houden we dan ook maar rekening mee en als de dagen weer langer gaan worden breekt er weer een mooie tijd aan. Er komt meer kleur in de natuur en dat is voor ons natuurfotografen een prettige bijkomstigheid, nu is alles nog kaal en grijs, maar zodra de bladeren weer aan de bomen komen en het gras weer volop gaat groeien, dan komt er weer leven in de brouwerij.

Matador – Foto: ©Louis Fraanje

Pollux II – Foto: ©Louis Fraanje

 

 

 

Wordt vervolgd…

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/03/17/naar-buiten-rauwe-veld-deel-13/